INTERVIU// Olivia Roșca, președinta „Asociației Europene a Tinerilor”: „Eșecurile tale de ieri vor fi succesele de mâine”

Olvia Roșca, Asociația Europeană a Tinerilor, Liceul Spiru Haret

Foto: arhiva personală

„Succesul este utilizarea la maximum a capacităților pe care le posezi”,  Zig Ziglar

Olivia Roșca  este o adolescentă pentru care lucrurile noi au fost mereu o provocare. Este elevă la Liceul Teoretic Spiru Haret din Chișinău și președinta Asociației Europene a Tinerilor. Îi place să interacționeze cu oamenii și să facă voluntariat. De asemenea, printre pasiunile ei este și lectura. Spune că cititul o ajută să cunoască mai mult despre temperamentele și personalitățile mai multor tipaje umane.

Olivia spune că a fondat Asociația Europeană a Tinerilor pentru că avea propria viziune despre cum trebuie să funcționeze o Asociație Obștească și simțea nevoia să le ofere un suport tinerilor activi din societate:

Asociația Europeană a Tinerilor a luat naștere din dorința mea de a produce o schimbare cu impact major în societatea noastră. Activând în calitate de membru-voluntar în diverse organizații, am observat greșeli destul de grave ale coordonatorilor, nerespectarea scopurilor proiectelor ce urmau a fi implementate la nivel local sau național, strategii incorecte de motivare a echipelor de lucru sau proiecte cu adevărat bune, care și-au pierdut din valoare din cauza lipsei de resurse umane, motivate de a produce acea schimbare. Atunci, am decis că trebuie să acționez, să generez noi idei și să ajut persoanele care au nevoie sprijin moral sau fizic, de e ce nu?”.

„Scopul meu primordial este să fiu o persoană fericită, dar fericirea mea va fi generată de o carieră de succes și o familie completă și iubitoare”.

Olivia spune că nu știe unde va locui peste cinci sau zece ani, dar este convinsă că prin muncă, poți obține rezultate oriunde: „Viața e imprevizibilă și nu știu ce surprize îmi va oferi ea. Pot spune doar că persoanele cu scopuri bine definite și pline de ambiție vor obține succesul, indiferent de timp, loc sau circumstanțe”.

Am rugat-o pe Olivia să se întoarcă în timp la ea de acum cinci ani și să-și adreseze un mesaj: „Toate eșecurile tale de ieri vor fi succesele de mâine, iar din fiecare situație vei extrage câte o lecție importantă de viață. Trăiește clipa din prezent, savurează fiecare oportunitate care îți este oferită, pentru că vei avea parte de amintiri memorabile. Citește cărți bune! Citește mult și devino cea mai bună versiune a ta! Succesul nu va întârzia să apară!”.

„Ar trebui să învățăm să lucrăm în echipă și să contribuim la prosperarea acțiunilor realizate de noi, pentru că împreună putem crea o lume mai bună”.

Olivia consideră că tinerii de azi sunt foarte activi și implicați, dar sunt și din cei care aleg să fugă de responsabilități și caută să obțină rezultate rapide fără eforturi prea mari.

„Tinerii de astăzi sunt hiperactivi, se implică în diverse proiecte, din urma cărora se nasc altele, mai interesante și mai originale, dar, totuși, nu există nicio pădure fără uscături. Cu mare regret, constat zilnic existența tinerilor cărora le lipsește simțul responsabilităților. În marea majoritate a cazurilor, tinerii fug de acestea și aleg căi ușoare de obținere a unor rezultate mari, dar de scurtă durată. Tindem a fi răsplătiți întotdeauna pentru micul impact adus societății și apoi dezamăgim oamenii din jurul nostru. Ar trebui să învățăm să lucrăm în echipă și să contribuim la prosperarea acțiunilor realizate de noi, pentru că împreună putem crea o lume mai bună”.

„Idolul meu a fost, este și rămâne a fi mama mea…”

Tânăra spune că persoana care o inspiră, o motivează să se dezvolte permanent și o învață să nu cedeze niciodată este mama ei: „Idolul meu a fost, este și rămâne a fi mama mea. Datorită ei, știu că nimic nu este imposibil și că este cineva acolo, în spatele meu, care m-a învățat tot ce știu astăzi. În ciuda divergențelor pe care le avem, ea știe că o iubesc foarte mult și este un exemplu pentru mine”.

„În același timp, fraza care mă motivează mereu să merg mai departe e Nimic nu este întâmplător. Dacă simt că am parte de zile mai puțin productive, am speranța că voi ajunge, într-un final, la „lumina din capătul tunelului” prin muncă asiduă și multă răbdare. Fraza este valabilă pentru toate realizările mele de până în prezent: propunerile spontane și toate provocările pe care le-am acceptat până acum m-au educat pentru a deveni o persoană responsabilă , calculată și optimistă”.

Autoare: Livia Pelepciuc

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Centrul Comunitar „Steaua” caută voluntari care să facă diverse activități cu copiii din familii social vulnerabile
Next Ești voluntar „cu actele în regulă”? Participă la un training care va avea loc în mai, la Berlin
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =