[Interviu] Ludmila Caraman – căpitana echipei naţionale de fotbal feminin


fotbal feminin

Sportul este o activitate frumoasă cu multe beneficii asupra sănătății fizice și mintale, pe care o practică majoritatea dintre noi. Însă, sportul poate fi realizat și la nivel de performanță, ceea ce nu reușește fiecare. Astăzi, youth.md se aventurează în lumea fotbalului.

În interviul cu Ludmila Caraman – căpitana echipei naționale de fotbal feminin Agarista CSF Anenii Noi 2020, vom afla cum să devii sportiv de performanță și de ce să alegi anume fotbalul, care este situația acestui sport în Republica Moldova și cum să-ți urmezi visul.

De cât timp activați în domeniul sportului și de cât timp sunteți căpitana echipei naționale de fotbal feminin?

Eu practic sportul de 20 de ani, respectiv sunt membră a echipei naționale de fotbal feminin de la vârsta de 16 ani. Îmi place foarte mult fotbalul și este o cinste pentru mine să fiu în echipa națională, să pot apăra cinstea țării.

Când ați descoperit această pasiune și cum ați devenit sportivă de performanță?

Practic fotbalul de la 15 ani. Deși am practicat mai multe sporturi, fotbalul m-a captivat cel mai mult și am ales să fac asta la un nivel mai avansat. Nu a fost o alegere grea, deoarece tatăl și fratele meu la fel practicau fotbalul. Niciodată nu m-am gândit că va fi ceva așa de serios, dar acum, după atâția ani îmi dau seama că fără fotbal nu pot trăi.

Nu este disponibilă nicio descriere.
Credeți că există discriminare sau inegalitate între fotbalul feminin și cel masculin în Republica Moldova?  Dacă da, atunci cum se manifestă?

Nu aș spune că există o discriminare strictă între fotbalul feminin și cel masculin, însă 100% că fotbalului masculin i se acordă o atenție mai deosebită. Sunt oameni care nici nu cunosc că la noi în țară există campionatul de fotbal feminin, iar mulți oameni (mai ales bărbați) care află, spun că femeile nu pot juca fotbal și că locul lor este la bucătărie, doar așa gen de discriminare am întâlnit. Desigur că fotbalul feminin este mai lent și mai diferit, dar oricum aș spune că sunt femei care știu a juca mai bine decât bărbații. 

Cât de interesate sunt fetele/ femeile să activeze ca fotbaliste și ce posibilități au în a se dezvolta în acest domeniu în Moldova?

În Republica Moldova fotbalul este mai mult un sport pentru amatori, deoarece nimeni nu reușește să se întrețină din această activitate. Aș spune că la noi în țară sunt multe fete care practică fotbalul anume din motivul că le place foarte mult. Un mare avantaj îl reprezintă îmbunătățirea stării fizice a organismului, chiar dacă fotbalul e un sport mai dramatic. 

Nu este disponibilă nicio descriere.
Ce sfat ați avea pentru tinerele/tinerii care doresc să devină fotbaliste/fotbaliști la noi în țară sau la general?

În primul rând, i-aș îndemna pe tineri și tinere să încerce practicarea fotbalului. Deja dacă există dorință, este necesar ca fiecare să-și demonstreze caracterul, să nu cedeze și să lupte până la capăt, realizând toate scopurile propuse. 

Cum credeți, la ce nivel este fotbalul în R.M. și de ce este nevoie pentru ca situația să devină mai bună?

Fotbalul se dezvoltă foarte mult în fiecare zi, indiferent că e masculin sau feminin. Federația Moldovenească de Fotbal organizează anual proiecte de promovare a acestui gen de sport, iar diferite echipe antrenează fete și băieți de vârste mai mici, pentru a le oferi o șansă mai mare spre viitor.

Tinerii cei mai puternici devin membri ai unor echipe naționale, unde au posibilitatea de a se manifesta mai mult. Totuși, această dezvoltare depinde foarte mult de generația tânără, depinde de interesul față de fotbal în particular. Acolo unde există dorință, orice este posibil.

Cât de greu este pentru o femeie să devină sportivă (fotbalistă) de performanță la noi în țară și cât este de susținută în comunitate?

Consider că pentru orice sportiv este foarte greu să atingă un nivel de performanță. Acest proces este plin de momente în care trebuie să-ți întărești caracterul, să conlucrezi cu echipa, să faci ceea ce spune antrenorul, să treci peste propriul ego și să reușești să te menții într-o stare bună, să fii gata de noi provocări pe care să le înfrunți cu succes. Despre susținerea din partea comunității, nu aș spune că este foarte mare, dar prietenii sunt mereu alături de noi.

Cum reacționează suporterii la pierderile și câștigurile echipei feminine de fotbal?

Oamenii care ne susțin se bucură pentru fiecare câștig pe care îl avem, fiind mereu alături de inimile noastre. Sigur, însă, că cei care nu ne cunosc și nu știu cât de mult efort depunem noi în fiecare zi la antrenamente, ne critică, dar pentru noi orice susținere contează. 

Ce perspectivă are la moment echipa dumneavoastră pe arena regională a Europei?
Nu este disponibilă nicio descriere.

Echipa în care joc se numește Agarista CSF Anenii Noi 2020. Timp de 2 ani la rând noi am obținut titlul de campioni ai Moldovei, şi am câștigat Cupa Moldovei la Fotbal Feminin. 

La etapa actuală noi participăm în campionatul național de fotbal feminin, unde suntem lideri de poziție. Desigur, dacă ocupăm locul I în cadrul Campionatului Național, participăm în Liga Campionilor, concurând cu echipe din alte țări, chiar cu un rating mai bun decât al nostru. Această expriență ne motivează mai mult și ne face să învățăm în fiecare zi pentru a excela.

Îi mulţumim Ludmilei Caram pentru interviu, iar dacă dorești să citești mai multe articole interesante, accesează site-ul oficial Youth.md și paginile noastre de Facebook, Instagram și canalul de Telegram, pentru a fi la curent cu toate informațiile noi!

Reporter: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de poezie, desen, fotografie și film pentru elevii de la liceu și gimnaziu
Next IREX Europe invită la o sesiune de informare despre Programul de Capacitare Organizațională
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 13 =