Ești interesat în egalitatea de gen. Înscrie-te în concurs

egalitatea de gen, api un women, oportunitate pentru tineri

La concurs se pot înscrie jurnaliști și jurnaliste, fotojurnaliști și fotojurnaliste din presa scrisă, radio, TV, online, care abordează subiecte despre egalitatea de gen și/sau drepturile femeilor.

Categoriile concursului

Concursul va avea următoarele trei categorii: 

  • presă scrisă și presa online
  • audiovizual (TV și radio)
  • fotografie

Fiecare candidat(ă) va transmite cel mult 3 (trei) produse jurnalistice la una sau mai multe categorii ale concursului. Produsele jurnalistice trebuie să fie publicate în instituțiile mass-media din Republica Moldova în perioada 25 octombrie 2018 – 15 octombrie 2019.

Se vor accepta materiale jurnalistice (în formă scrisă, audio, video, fotografii) care reflectă inegalitățile de gen, nedreptățile și stereotipurile, discriminarea și excluderea socială pe bază de gen, articole care promovează egalitatea dintre bărbați și femei și îndeamnă la implementarea și respectarea legii în acest sens. 

Criterii de jurizare

Dosarele vor fi analizate de un juriu format din 5 persoane, inclusiv reprezentanți ai UN Women, ai societății civile, experți media în baza următoarelor criterii.

1. Pentru materialele jurnalistice:

a) abordarea subiectului – se va lua în calcul obiectivitatea materialului, dacă sunt intervievate surse de gen feminin și masculin, dacă reflectă stereotipurile și prejudecățile sociale legate de femei, dacă vine cu abordări inovative și dacă utilizează corect terminologia și limbajul sensibil la gen;

b) complexitatea subiectului și colectarea datelor – se va ține cont de numărul intervievaților și sursele de informare, profunzimea analizării problemelor abordate, impactul social al materialului, prezența analizelor comparative;

c) impactul articolului – se va analiza dacă materialul oferă soluții viabile provocărilor sociale abordate;

d) calitatea și producția tehnică – dacă materialul are structură, limbaj și concluzii clare, dacă este însoțit de inovații grafice sau fotografii atractive sau efecte audio/video.

2. Pentru fotografii:

La categoria fotografii, vor fi luate în considerare atât criteriile tehnice, cât și criteriile de conținut.

Criteriile tehnice includ: claritatea, contrastul, iluminarea, utilizarea culorii, compoziția pe fotografie.

Criteriile de conținut includ:

a) mesajul – se va evalua dacă fotografia ilustrează în mod clar subiectul și în ce măsură mesajul poate fi recunoscut;

b) emoția – se va evalua dacă fotografia provoacă un răspuns emoțional sau o reacție a spectatorului;

c) relevanța – se va evalua în ce măsură fotografia este relevantă pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor, dacă abordează prejudecățile sociale și stereotipurile și susține drepturile femeilor și ale fetelor, aduce o inovație sau noi perspective, expune și abordează inegalitățile dintre femei și bărbați, discriminarea bazată pe gen;

d) impactul sau beneficiul fotografiei – dacă fotografia a fost ulterior preluată de alte media, a provocat o reacție publică.

Premierea câștigătorilor

Premierea va avea loc în cadrul unei Gale de premiere la Forumul Mass-Media 2019 (4-5 noiembrie 2019), iar câștigătorilor li se vor oferi premii de valoare.

Depunerea dosarelor

Dosarele pentru concurs vor include, obligatoriu, următoarele:

1. Copiile materialelor prezentate la concurs și link activ spre acestea;

2. O declarație pe proprie răspundere, în formă liberă, prin care aplicantul/aplicanta confirmă veridicității informațiilor din materialele publicate;

3. CV-ul aplicantului/aplicantei.

Notă: În mesajul de expediere a materialelor la concurs aplicantul/aplicanta va indica categoria de concurs la care participă.

Dosarele vor fi transmise la adresa de email: rodica.malic@api.md până la data de 16 octombrie 2019, ora 18.00.

Persoană de contact: Rodica Malic, Coordonatoare comunicare API, email: rodica.malic@api.md,  număr de telefon: 022 21 06 02.

Concursul se desfășoară în cadrul Programului media „Click pentru egalitate de gen”, realizat la inițiativa UN Women Moldova, în colaborare cu API și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Prima ediție a concursului s-a desfășurat în 2018.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”, implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ODIMM îți propune 10 sfaturi pentru a începe o afacere
Next Participă la EcoAct și ajută-i pe cei de la Interact să salubrizeze parcurile și să strângă deșeurile reciclabile
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply