Ministerul Educației și Cercetării anunță despre desfășurarea unui eveniment plin de creativitate și inovație: Ideathon-ul „Împreună, pentru un Internet mai bun!”. Este un eveniment în care cadrele didactice și elevii se pot alătura unei comunități dornice să contribuie la construirea unui mediu online mai sigur, începând cu instituțiile de învățământ.
În cadrul Ideathon-ului, participanții își vor testa cunoștințele și imaginația pentru a găsi soluții inovatoare pentru provocările complexe legate de siguranța elevilor în interacțiunile lor online. Evenimentul se va desfășura într-un format interactiv, oferind echipelor șansa de a lucra intensiv pentru a genera idei, de a dezvolta soluții inovatoare și, în cele din urmă, de a contribui la crearea unui mediu digital mai sigur.
Cine este eligibil pentru concurs?
La Concurs pot participa elevii din clasele a VII-a – a IX-a, în echipe din 3-5 elevi care nu au participat la nicio etapă a Concursului în ultimii trei ani. Echipele vor fi coordonate de un cadru didactic din instituția de învățământ care, de asemenea, nu a participat la nicio etapă a Concursului în ultimii trei ani (câte o echipă dintr-o instituție de învățământ).
Cum se va desfășura concursul?
La prima etapă, cadrele didactice interesate vor completa formularul de participare la concurs până la data de 9 ianuarie 2024.
Odată cu înregistrarea la concurs, cadrele didactice urmează să realizeze activități la subiectul siguranței online, mai ales cu referire la prevenirea riscurilor de interacțiune în mediul online. În acest sens, cadrul didactic poate utiliza resursele didactice tematice elaborate de Centrul Internațional „La Strada”. În timpul acestor activități, cadrul didactic va informa elevii despre posibilitatea de participare la concurs. Pentru fiecare activitate realizată, cadrul didactic va descărca și completa electronic Fișa de realizare a activității despre siguranța online
Ulterior vor fi formate echipe a câte 3-5 elevi (cu acordul părinților), ei vor fi cei care vor identifica o problemă actuală și specifică pentru instituția de învățământ, dar pentru aceasta, cadrul didactic îi poate ghida în procesul de selecție a problemei prin desfășurarea unor activități de analiză/informare/realizare a unor sondaje/chestionare pentru elevi.
Ulterior cadrele didactice vor încărca dosarele la adresa Cloud strada până la data de 25 ianuarie 2024
Nu vor fi admiși cei care:
Au dosare incomplete, completate superficial ori fără titlu (nume, prenume cadru didactic și instituție), cât și dosare nearhivate.
Nu vor fi admise în concurs echipele care au selectat probleme de ordin tehnic specifice securității pe Internet (viruși, parole, spam, hackeri, programe de control parental etc.) sau aspecte specifice educației pentru media (știri false, trolling, neticheta, calitatea informației, timpul petrecut online etc.).
De asemenea, nu vor fi admise în concurs echipele care au selectat probleme ce reflectă riscurile legate de conținuturile online și riscurile de comportament.
Evenimentul propriu-zis de jurizare și premiere va avea loc în data de 10 februarie 2024, în municipiul Chișinău.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.
No Comment