Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX: Turnul Babel al zilelor noastre – o călătorie observațională în estul Europei în filmul lui Pavel Cuzuioc


Film Documentar Moldox

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX aduce, în premieră  în Republica Moldova, noul film al regizorului moldovean Pavel Cuzuioc, lungmetrajul documentar „Așteptați răspunsul operatorului” („Please Hold the Line”).

Filmul este o alegorie audio-vizuală a comunicării moderne prin prisma unor tehnicieni din telecomunicații din patru țări – Moldova, Ucraina, România și Bulgaria – și clienții acestora, publicul avînd posibilitatea să urmărească momente din viața lor, cu problemele și viziunile proprii asupra lumii înconjurătoare. 

Recenzii la film:

„[…]«Așteptați răspunsul operatorului» funcționează ca un film artistic camuflat – camera are rol de observator – un diapazon care preia ecouri și vibrații ciudate.” – Cineuropa.org

„Filmul nu se centrează pe „nativii digitali”, ci mai degrabă pe generația mai în vîrstă și pe cei dependenți de tehnologii pentru a putea rămîne în contact cu lumea înconjurătoare, în același timp depresivi din cauza regulilor implicite, adesea de o natură kafkiană. ” – Filmuforia.co.uk

Regizorul Pavel Cuzuioc:

Pavel Cuzuioc s-a născut la Chișinău. În anul 2000 s-a mutat în Viena, unde a urmat cursurile de regie film la Academia de Film din Viena. Filmele acestuia (documentarele „Secondo Me”, 2016 și „Doina groparilor”, 2010; scurtmetrajul „Raisa”, 2015) au fost proiectate la diferite festivaluri de film internaționale, precum  Festivalul de Film Locarno, HotDocs, Clermont Ferrand ISFF, Black Night IFF, DocAviv FF, FIF Transylvania, FIPA, FF Cottbus, etc. 

Pavel Cuzuioc: „Ne place să credem că dispozitivele de comunicare sînt o metodă de a conecta oamenii. Totuși, avînd acum la dispoziție o mare varietate de instrumente de comunicare, fiecare om continuă să insiste pe propria sa personalitate și punct de vedere, dezbinarea socială fiind mai acută ca niciodată. «Așteptați răspunsul operatorului» este despre oamenii care repară defecțiunile de comunicare, cum ar fi tehnicienii care repară rețeaua de TV, telefonie sau modem, precum și despre clienții acestora. O paletă a tipologiilor umane. Sînt interesat de ființa umană cu toate luptele sale. Anume aceste universuri individuale mă fascinează cel mai mult.”

 „Așteptați răspunsul operatorului” și-a avut premiera mondială la Sheffield Doc Fest din Marea Britanie, unde a fost selectat la categoria „Into the World”, în cadrul căreia sînt prezentați regizori esențiali care fac filme pe subiecte esențiale, avînd o abordare diversă în explorarea trecutului, prezentului și viitorului nostru colectiv. 

Urmăriți pagina www.moldoxfestival.com și facebook.com/MoldoxFestival  – în curând venim cu toată suita de cele mai bune filme, care vor fi proiectate la ce-a de-a V-a ediție a celui mai cald festival de film documentar!

Notează-ți în calendar! Cahul 9-13 septembrie, Chișinău 17-19 septembrie.  

Despre MOLDOX:

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă. 

Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Previous Program internațional de liderism pentru femeile ce activează în domeniul politic
Next Ce ar trebui de fapt să ne înveţe la şcoală: Cinci cărţi din care poţi afla mai multe despre educaţia financiară!
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *