Descoperă aici metoda de aur pentru planificarea unui buget personal


Planificarea financiară personală printr-un buget devine un exercițiu important și obligatoriu pentru că doar așa înțelegem de ce este bine să economisim și ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

Pentru a-și evalua venitul și cheltuielile într-o anumită perioadă de timp, mulți oameni elaborează și folosesc planuri financiare personale, numite bugete. Deși există mai multe căi de elaborare a unui buget, procesul, de regulă, se reduce la trei etape: stabilirea scopurilor financiare, estimarea veniturilor și planificarea cheltuielilor. Pentru a afla mai multe informații și metode de planificarea bugetului, îți recomand să citești articolul de mai jos!

Metode de planificare a bugetului:

  • Stabilirea scopurilor financiare. Cea mai mare parte a venitului de obicei se folosește pentru acoperirea cheltuielilor curente, însă este posibilă și opțiunea economisirii pentru necesități mai costisitoare, de exemplu, achitarea taxei de școlarizare, cumpărarea unui automobil sau lansarea unei afaceri proprii.
  • Estimarea venitului. Următorul pas în întocmirea bugetului personal este completarea unei liste a surselor de venituri, cum ar fi salarii, alocații, cadouri sau donații, economii.
  • Planificarea cheltuielilor. Ulterior se face o listă a cumpărăturilor sau a acțiunilor probabile pentru o perioadă de timp, plus suma depusă ca economii pentru scopuri de viitor. Această listă va ajuta la clarificarea nevoilor prioritare și la renunțarea la unele cheltuieli mai  puțin importante. Orice buget este limitat comparativ cu totalitatea dorințelor noastre. 

Este important să fim atenți la modul în care ne împărțim bugetul în următoarele luni și să încercăm să folosim regula 20/50/30, care presupune trei pași simpli:

20/50/30:

  • 20% din veniturile noastre trebuie sa meargă spre un fond de economii;
  • 50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.;
  • 30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor, chiar dacă deocamdată nu putem pleca în vacanțe sau nu ne putem bucura de alte activități, lucrurile se vor schimba și e bine să avem puși bani deoparte pentru micile dorințe. În plus, ne putem bucura de mici dorințe ca un bilet de teatru la o piesă care rulează online, achiziția unui nou album de muzică sau a unor cărți, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrări acasă etc). 

Faceți din monitorizarea bugetului o activitate plăcută! Acesta ar putea să fie sfatul cel mai util. Ulterior va deveni mult mai ușor să obțineți un raport cu ceea ce folosiți pe parcursul unei luni și de unde ați avea posibilitatea să economisiți bani. 

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Expoziție // Moldova sovietică între mituri şi gulag
Next Cunoaște mai multe despre SEO - Social media marketing
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + two =