Eliberarea Elevilor care dețin certificate internaționale de la tezele semestriale și preBAC – să facem o schimbare!


În urma epidemiei de COVID-19 din Europa, sistemul educațional din Republica Moldova a suferit o serie de modificări fluctuante, de la lecții în mod online predate pe platforme, până la cataloage online, cât și video-uri înregistrate de cadre didactice specializate. Acest fapt a servit drept un îndemn pentru tânăra generație, care, observând modificările, a depistat mai multe inconveniențe față de structura sistemului de învățământ din Republica Moldova și este cointeresată să ajute în alcătuirea Curriculumului naţional şi Planului-cadru, aprobat anual de către Ministerul Educaţiei.

Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2021 aproximativ 242 600 din Republica Moldova învață la școală limba engleză, iar alte 105 200 învață limba franceză la școală. Acest fapt a atras atenția în rândurile elevilor din sistemul educațional general secundar, care sunt obligați să efectueze, în clasa a 12-a, prima teză semestrială la limba engleză/franceză, preBACul cât și examenul de bacalaureat propriu-zis.

În conformitate cu Ordinul nr.157 din 20 martie 2015, care asigură elevii cu nota 10 din oficiu la probă de limbă străină a examenului de absolvire a clasei a 12-a, elevii, în frunte cu Daniel Chitoroaga, au decis să deschidă o petiție unde se cere eliberarea candidaților care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor străine de la tezele semestriale şi preBAC. Motivele acestei petiții sunt:

  1. Profesorii sunt suprasolicitaţi la realizarea acestora şi la verificarea unei abundenţe de lucrări.
  2. Tezele/preBACul la limbă străină sunt doar un examen adăugător care îngreunează elevii, iar certificatele internaționale demonstrează nivelul corespunzător de cunoaştere al limbii.

În acest context, Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor a decis să susțină această inițiativă, considerând-o relevantă și importantă pentru bunăstarea elevilor din întreaga Republică.

,,Tinerii din Republica Moldova întâmpină impedimente când vine vorba de examenele de bacalaureat, chiar dacă acesta este cel mai important examen din întreg circuitul educațional. Aceste examene ne asigură un viitor, pentru că în prezent cunoașterea unei limbi străine este un lucru necesar. Elevii aleg, respectiv, să își asigure o notă bună din timp, apelând la cursuri care oferă predarea limbilor străine la nivel internațional. Această petiție ajută elevii, care au posibilitatea, în acest mod, să își concentreze atenția pe celelalte două teze semestriale” , afirmă Cristian Vizir, Președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor. 

Amintim faptul că Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor este o organizație tânără, care adună Consilii ale Elevilor din Republica Moldova, pentru a realiza obiectivele comune ale acestora. Scopul acesteia este reprezentarea vocii elevilor, prin intermediul evenimentelor și proiectelor care au la bază dezvoltarea Consiliilor Elevilor din instituțiile de învățământ.

Facem apel la toți elevii interesați să semneze și să contribuie cu o distribuire, să dea dovadă de spirit civic de solidaritate, și să contribuie la efectuarea unei schimbări necesare. Petiția poate să fie găsită în descriere (www.petitieonline.com).

Mai multe detalii, urmărește pe pagina de facebook.com și instagram.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Interviu cu Viorica Adăscăliţa: abuzul sexual asupra copiilor
Next Ai între 16 și 24 de ani? Creează un produs text, foto sau ilustrație despre „promisiuni”
Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor
About the author

Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 5 =