Doina Vârlan, beneficiară „Erasmus” despre 6 luni în Germania


Premiera „Erasmus – mai aproape de TINEri” este un proiect creat de Youth.md, prin intermediul căruia oricine poate învăța despre ERASMUS. Studenții și studentele beneficiari/e de această oportunitate își împărtășesc experiența printr-un live pe Facebook, iar la data de 4 august 2021, invitata noastră a fost Doina Vârlan. Aceasta a absolvit  „Universitatea Tehnică” – „Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică” în Republica Moldova, dar a petrecut 6 luni, în anul IV, în Germania.

Ce este Erasmus?

Programul Erasmus este un program al Uniunii Europene, program de schimb studențesc înființat în 1987. Erasmus+ sau Erasmus Plus este noul program care combină toate programele actuale ale UE pentru educație, formare, tineret și sport. În momentul în care a aplicat, Doina avea dubii și era debusolată, dar a vrut să încerce.

Procesul de aplicare

A aflat de această oportunitate pe pagina universității, unde a fost plasat un anunț. Se solicitau 4 studenți/te. Cerințele au fost un CV, o scrisoare de motivație și rezultatele academice. A urmat un interviu.

„Nu e suficient doar să fii student și să ai note bune. În afară de asta, ce ne poți tu oferi?”

Pe lângă note bune, făcea voluntariat și participa la tot felul de activități. A observat că se caută oameni cu abilități de comunicare și integrare într-un grup nou. Erasmus i-a oferit oportunitatea să plece în Germania în acest schimb studențesc, beneficiind de cursuri gratuite de limbă germană înainte de plecare. Voia să facă o comparație și recunoaște că viața de student din Moldova este diferită de viața de student în străinătate. Cu toate acestea, o astfel de experiență necesită să-ți schimbi viața la 180 grade peste noapte.

Fricile pe care le poți întâmpina

O limbă străină este un factor de stres și este aproape imposibil să o stăpânești extrem de bine într-un timp atât de scurt. Doina spune că la început, era complicat și avea multe întrebări. În schimb, a calmat-o faptul că era însoțită de alți 3 colegi moldoveni. Nu s-a simțit izolată vreo secundă și a avut parte de o primire foarte călduroasă. 

Erasmus este un program internațional. Respectiv, peste 100 studenți și studente sunt permanent implicați/te în activități în cadrul Universității. Mai există o persoană este care  te ghidează, își face griji, te îndrumă… Schimbul de experiență reprezintă mai mult decât materialul studiat. Este un tot întreg, cu multe ieșiri din afara campusului, discuții, excursii etc. Doina afirmă că a învățat o limbă străină, să se integreze, să se descurce, că a devenit mai deschisă și a călătorit extrem de mult! Erasmus e o comunitate.

„Din 6 luni de zile, fiecare zi am trăit-o și am simțit-o, nu am pierdut niciun moment”, afirmă Doina.

A fost peste așteptările sale. Există diferențe între Moldova și Germania, de exemplu în felul de a susține examenele. În Germania, acestea sunt orale și limba străină a complicat lucrurile, însă a trecut și peste asta. Totodată, în cămin, fiecare are intimitatea sa într-un spațiu personal. „În Germania este stabilitate și siguranță în ziua de mâine.”

„Încearcă, du-te, vezi, aplică!”

Doina s-a întors acasă și lucrează într-o companie din Moldova, în calitate de IT Project Manager. Mai multe poți afla din live-ul de pe Facebook: https://www.facebook.com/platformayouthmd/videos/2999174293685178!

O multitudine de experiențe personale poți găsi în cadrul proiectului Youth.md – „Erasmus – mai aproape de TINEri”, care este susținut financiar în cadrul Programului de granturi mici – 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram, Facebook și Telegram!

Reporteră Youth.md: Oana Guțan

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru tinerii din nordul țării. Business Skills Hub organizează un program de instruiri
Next Curs online de introducere în gândire critică
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply