Dezvoltare personală: La care etapă te afli acum?


dezvoltare personală

Dezvoltarea personală este un subiect abstract, ceea ce înseamnă lucruri diferite pentru diferite persoane. Deci, nu există o strategie singulară pentru măsurarea acesteia. Ce înseamnă conceptul „dezvoltare personală”? Cuvântul implică faptul că există o progresie. Deci, dacă acesta este cazul, în ce etapă vă aflați acum? 

Ce înțelegem prin dezvoltare personală?

Când vorbim despre dezvoltarea personală, avem în vedere activitățile care te vor face o ființă umană de încredere; cineva pe care te poți baza. 

În Roma Antică, filosofia era în mare parte o căutare practică. Existau școli propriu-zise unde puteai studia arta de a deveni o persoană mai bună. Pe parcurs, am transformat filozofia într-o căutare academică. S-a transformat într-o analiză a cine a spus ce și de ce. 

Cuvântul filosofie provine din cuvântul grecesc φιλοσοφία, philosophia, care înseamnă dragostea de înțelepciune. Din punct de vedere istoric, un filosof era un practicant al cunoștințelor pe care le dețineau. Filozofi antici cunoscuți precum Aristotel, Socrate, Seneca, Epictet, Buddha, Confucius, erau toți practicanți ai cunoștințelor lor – practicau ceea ce predicau. Această tendință a rămas adevărată până în secolul al XIX-lea. 


Filozofii moderni precum William James și Sigmund Freud practicau toți filozofia. Majoritatea aveau alte locuri de muncă. James a fost psiholog și ulterior a devenit profesor. Freud era neurolog. 

Dar în secolul al XX-lea, filosofia a devenit o carieră academică – nu a contat dacă v-ați practicat cunoștințele. De ce este important să cunoaștem această istorie? Cu toții avem o sete de înțelepciune, așa că trebuie să o luăm de undeva. 

Așadar, când filosofia a început să se schimbe în secolul trecut, alți oameni au umplut golul. Cine erau acei oameni? A început cu Napoleon Hill , Wallace D. Wattles, Earl Nightingale, Jim Rohn și alte figuri care sunt acum active în spațiul de dezvoltare personală. 

În loc să mergem la școala antică de filosofie, ne alăturăm comunităților online, citim bloguri și învățăm unii de la alții. Scopul este de a deveni o ființă umană mai bună, mai fiabilă.

Cele patru etape ale dezvoltării personale

Am identificat patru etape ale dezvoltării personale. Conștientizarea acestor etape ne ajută să înțelegem unde ne aflăm în călătoria noastră spre a deveni o persoană mai bună. Înțelegând unde ești, poți face pașii necesari în dezvoltarea ta personală.

School is Out and Self-Development is in - Fifteen

1. Descoperire 

Toată creșterea provine din durere. Fără un motiv pentru a urmări auto-actualizarea, nu începem niciodată. Fiecare persoană trece printr-o perioadă de întuneric și provocare în viața sa. Aici majoritatea dintre noi descoperim puterea dezvoltării de sine.

2. Consum

Odată ce descoperi lumea dezvoltării personale, devii speranță. Vă dați seama: „Hei, îmi pot întoarce viața. Pot deveni mai bun, mai puternic, mai fiabil. ” Așa că mergeți la o consumare întreagă.

Citești cărți, blog-uri, ascuți podcast-uri, privești documentare – setea de cunoaștere este fără sfârșit. Când ești în această etapă, continuă să bei din fântâna cunoștințelor.

3. Aplicarea

La un moment dat, vrei să trăiești ceea ce ai învățat. Așa că începi să aplici ce ai învățat în viața personală, sănătate, carieră, afaceri etc. Începeți să vedeți schimbări. Întruchipezi cunoștințele pe care le-ai dobândit.

4. Predarea

După ce ați învățat și aplicat cu succes cunoștințele dvs., doriți să le împărtășiți cu alții. Acest lucru ar putea fi alături de familie, prieteni, colegi, echipă sau străini. Doar dând exemplul potrivit, îi inspiri pe ceilalți cum să facă același lucru.

În cele din urmă, aceste etape nu se exclud reciproc. Depinde de zona pe care te concentrezi. Unul ar putea fi în stadiul trei când vine vorba de productivitatea personală, dar în stadiul unu când vine vorba de dezvoltarea autonomiei.

Sursă: https://dariusforoux.com/stages-of-personal-development/

Dacă vrei să fii la curent cu evenimente interesante pentru TINEri, fii sigur să ne urmărești pe Instagram, Facebook sau Telegram!

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous DigiFin Lab din cadrul ASEM invită tinerii să cunoască mai multe despre plățile electronice
Next Moldova Banking Hub: Participă ca să înțelegi mai bine sistemul financiar
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 3 =