Descoperă viața studenților din Olanda alături de Marina Sulima


olanda

Olanda este țara posibilităților, unde fiecare vis poate deveni realitate. Youth.md te invită intr-o călătorie imaginară pe coridoarele Academiei Minerva din Groningen, al doilea oraș universitar al țării, unde și-a făcut studiile Marina Sulima, o tânără ambițioasă din țara noastră.  

CUM A FOST EXPERIENȚA ANILOR DE STUDENȚIE ÎN OLANDA?

Cei patru ani de studenție în Olanda i-am petrecut în mare parte în studiourile Academiei de Artă Minerva din Groningen. Am ales să urmez facultatea de ilustrație și animație stop cadru împreună cu facultatea de teatru și film. Această combinație și descoperirea pasiunii pentru procesul de creare a filmelor animate mi-a consumat mult timp. 

În pofida acestui lucru, am reușit să formez prietenii frumoase cu studenți din diverse colțuri ale lumii, de la care am învățat mult. Am încercat tipuri noi de sport, mi-am petrecut serile în cafenele cu muzică jazz live și am citit duzine de cărți în iarba înaltă. A fost o experiență personală deosebit de bogată.

DE CÂND AI ÎNCEPUT SĂ FACI PREGĂTIRILE PENTRU O FACULTATE DIN STRĂINĂTATE?

Am decis să aplic pentru o facultate în străinătate în a doua jumătate a ultimului an de colegiu. A fost o decizie târzie, dar nu am întâlnit prea multe probleme pentru că m-am simțit și am fost pregătită.

CARE A FOST MOTIVAȚIA TA DE A APLICA LA STUDII PESTE HOTARE?

Nu pot să spun că mi-am dorit dintotdeauna să fac studii în străinătate. Eram sigură că aș fi fost satisfăcută cu o facultate de acasă. Am avut un privilegiu financiar, însă, (pentru care le mulțumesc părinților) să urmez o facultate într-o altă țară și am beneficiat de această ocazie. În plus, vroiam mult să învăț animația stop-cadru, o disciplină încă nouă pentru Republica Moldova.

CUM ȚI S-A PĂRUT PROCESUL DE ADMITERE ȘI CARE SUNT PAȘII PE CARE I-AI URMAT?

Procesul de admitere a fost suficient de simplu. Am început cu o listă de facultăți pe care am vrut să le urmez, apoi am cercetat cu atenție condițiile de aplicare, planul de studii, experiențele împărtășite de mulți/multe absolvenți/-te. Am aplicat doar la facultatea la care am fost admisă, pentru că mi-a părut cea mai potrivită. Am trecut examinarea în două etape online, iar apoi a urmat pregătirea morală de a părăsi țara în care am crescut.

ÎN ORICE ȚARĂ GĂSIM LUCRURI BUNE DAR ȘI LUCRURI RELE. CE ÎȚI PLACE CEL MAI MULT LA OLANDA?

Olanda nu e excepție în ceea ce privește polaritatea de bine și rău. Cel mai mult însă îmi place (până la dependență) mersul pe bicicletă. Pistele de bicicletă cutreieră toată țara și formează o rețea pe înțelesul oricui. Majoritatea oamenilor fac naveta la serviciu și călătoresc pe bicicletă. Libertatea acestui mijloc de transport (în schimbul unui troleibuz sau metrou aglomerat) e minunată.

TU AI FĂCUT ALEGEREA ȘI POȚI VORBI DIN EXPERIENȚĂ: DE CE TREBUIE SĂ APLICE UN ELEV LA O UNIVERSITATE STRĂINĂ?

Un elev sau o elevă trebuie să aplice și să urmeze o facultate străină dacă se simte pregătit/ pregătită și dorește să descopere o țară nouă, una sau două limbi străine și dacă simte că disciplina care dorește s-o învețe lipsește în Moldova sau are nevoie de o injectare de perspective noi.

CARE SUNT EXPERIENȚELE DE ANGAJARE DUPĂ TERMINAREA STUDIILOR ACOLO?

Perspectivele de angajare sunt diferite și depind de mulți factori. Din experiență, trebuie să cunoști limba/limbile oficiale ale statului dat și să acumulezi multă experiență încă din băncile universității.

ȚI-AI DORI SĂ REVII ÎN REPUBLICA MOLDOVA?

Dorința de a reveni acasă încă nu s-a maturizat, dar dorul și planurile sunt reale.

CE SFATURI LE-AI OFERI TINERILOR CARE ÎȘI DORESC SĂ APLICE LA UNIVERSITATEA LA CARE AI STUDIAT?

Tinerii care doresc să urmeze o facultate în cadrul Academiei Minerva din Groningen trebuie să se aștepte la un traseu academic liber și autonom, dar care necesită o doză mare de responsabilitate.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram, Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Maratonul angajărilor: Gasește-ți jobul potrivit în domeniul IT și nu doar
Next Tekwill organizează ateliere despre programare de la zero în 4 orașe din Moldova
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 11 =