Descoperă puternicia femeilor prin intermediul câtorva cărți


Stack of books on a wooden library shelf, the one on top open , multicolored book spines in a row in the background. Copy space on the left.

Am pregătit câteva cârți în care este descrisă răbdarea, puterea femeii și suferințele prin care a trecut, ca fiind parte a unui spațiu socio-cultural anumit. Cărțile pot conține unele evenimente mai putin obișnuite, de aceea pregătește-te emoțional înainte de a începe o astfel de carte.

Arsă de vie” de Souad

Născută într-un sat din Cisiordania, Souad află repede că, în lumea tradițională în care trăiește ea, sa fii fata este un blestem. Baieții merg la școală, fetele nu. O fata trebuie doar sa muncească și să-și facă rugăciunile. Daca iese câtuși de puțin din cuvântul tatălui, va fi bătută fără milă. O fata e mai puțin importantă decât un animal: dacă o familie are deja destule fete, cele care sunt în plus pot fi omorâte la naștere.

La șaptesprezece ani, Souad se îndrăgostește de un bărbat despre care nu știe mai nimic, dar care ar putea fi eroul ce o va elibera din robia tatălui ei. Visând la iubire si căsătorie într-o societate unde bărbații au toate drepturile, iar femeile doar îndatoriri, ea se îndreaptă fără să-și dea seama spre catastrofă. Pentru că rămâne însărcinată și își dezonorează astfel familia, cumnatul ei primește sarcina de a o pedepsi dându-i foc. Salvată de colaboratoarea unei fundații umanitare, Souad ajunge în Franța, unde începe o nouă viață și unde își va face cunoscută povestea cutremurătoare.

Cu ani în urmă am întâlnit fete care veneau de departe, ca și mine. Sunt ținute ascunse. O tânără care nu mai avea picioare, agresată de doi vecini care au legat-o si au aruncat-o sub tren. O alta pe care tatăl și fratele ei au vrut să o ucidă cu lovituri de cuțit si pe care au aruncat-o într-o pubela. O alta pe care mama si frații ei au aruncat-o pe fereastra: este paralizată. Și celelalte despre care nu se vorbește, care au fost găsite prea târziu, moarte. Cele care au reușit să fugă, dar au fost prinse in străinătate: sunt moarte. Cele care au putut scăpa la timp și se ascund, cu sau fără copii, virgine sau mame.

Cartea este destul de dură chiar și pentru oameni maturi, de aceea este bine să fii pregătit emoțional pentru ea. Personajul principal a avut un noroc foarte mare ca a supraviețuit, pentru că a fost ajutată, altfel ea deja era să fie moarta. De asemenea adevărul ramanea ingropat cu ea si celelate fete.

Drumul către libertate” de Yeonmi Park

Sunt extrem de recunoscătoare pentru două lucruri: că m-am nascut în Coreea de Nord și că am scapat din Coreea de Nord.Yeonmi Park

Yeonmi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodata părerile și i s-a spus ca „Iubitul Conducător” poate să-i citeasca gândurile și să o pedepsească pentru ele.

La vârsta de 13 ani, după ce tatal ei a fost condamnat la munca silnică, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord traversând fluviul înghețat Yalu în China, unde au căzut în mâinile traficanților de persoane.

Dupa aproape doi ani de captivitate într-o lume la fel de brutală și de periculoasa ca aceea pe care o părăsiseră, Yeonmi si mama ei și-au riscat din nou viața, străbătând deșertul Gobi si orientându-se după stele în drumul lor spre libertate. Yeonmi Park își spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj și uneori cu umor. Drumul către libertate e o mărturie despre forța spiritului uman și despre riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm ca să fim liberi.

Cartea descrie unele evenimete si experiențe pe care le putem vedea doar în filmele de groaza. Dupa mulți ani de suferințe, Yeonmi a scăpat dar nu și toată familia ei. O carte despre putere, suferință, evenimente oribile care înca sunt prezente, însă despre care nu se vorbește.

Neortodox” de Deborah Feldman

Neortodox de Deborah Feldman, este cartea care a stat la baza serialului produs de Netflix. Remarcabilă si fascinantă, Neortodox este o carte pe care nu poți s-o lași din mână.

Deborah Feldman s-a născut și a crescut in comunitatea hasidică din Williamsburg, Brooklyn, iar limba ei maternă este idis. La 25 de ani, a publicat memoriile Neortodox.

Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice, adaptate ulterior într-un scenariu pentru o miniserie Netflix difuzată în martie 2020.

Copil curios crescut in lumea izolată a hasidicilor Satmar din Brooklyn, Deborah Feldman s-a straduit sa inteleaga si sa respecte restrictiile inflexibile care-i dictau viața de zi cu zi. De la ce putea citi până la oamenii cu care avea voie să vorbească, practic toate aspectele identității ei erau controlate strict. Măritată la 17 ani cu un barbat pe care-l vazuse doar jumătate de ora și lipsită de o educație tradițională, nu a reuțit să întrețină relații fizice cu soțul ei timp de un an.

În memoriile sale despre cum a crescut într-o comunitate hasidica rigidă, Deborah Feldman dezvăluie cum arată viața când ești prins în capcana unei secte religioase care pune mai mult preț pe tăcere și suferință decât pe libertățile individuale.

Cu o scriitura exceptionala, Deborah Feldman își amintește cum clipele în care citea pe furiș despre personajele literare pline de forță create de Jane Austen și Louisa May Alcott au ajutat-o să caute un alt mod de viață – unul de care a știut că trebuie să profite atunci când, la vârsta de 19 ani, a născut un fiu și și-a dat seama că nu doar viitorul ei e în joc, ci și al lui.

Deborah poate fi considerată o femeie ce luptat până la ultima suflare pentru libertatea ei și a fiului ei.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Leahu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află istoria din spatele primei universități din Moldova
Next Cunoaște-o pe Vera Nastasiu – fondatoarea dicție.md
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply