Cunoaște-o pe Vera Nastasiu – fondatoarea dicție.md


Acum 8 ani, Vera Nastasiu a inițiat proiectul dicție.md – primul de acest gen în Republica Moldova. Fiind îndrăgostită de arta vorbirii, a pus bazele unei afaceri proprii, cu scopul de a promova corectitudinea vorbirii limbii române. Într-un timp foarte scurt, proiectul a devenit un succes și o motivație pentru tinerele generații.

Începuturile îi sunt la Nisporeni, într-o familie numeroasă, cu 4 copii, cu unele neajunsuri în spate. Totuși obstacolele nu au împiedicat-o să viseze și să lupte pentru ceea ce-și dorea. Absolventă a Facultății de Filologie, de meserie profesor de limbă și literatură română, a avut ocazia să învețe jurnalism de la oamenii talentați pe care i-a întâlnit.

A făcut un masterat în administrație publică la Chișinău, iar acum este masterandă la SNSPA București la comunicare și relații publice. Mai nou, ține și o serie de cursuri de dicție și discurs public în afara țării, pentru românii din diaspora.

Până a lansa proiectul de dicție a fost jurnalistă la radio și TV. De la 16 ani a început a lucra, iar de atunci nu și-a permis să-și ia o pauză din a evolua în domeniul profesional. Patru ani vocea i s-a făcut auzită la radio Vocea Basarabiei și 7 ani la Radio Noroc. A avut rolul de prezentator de știri zilnice și în același timp era moderatoarea unei emisiuni politice. Idea lansării unui curs de dicție a apărut în urma sesizării unor lacune în vorbire a celor din jur, inclusiv în cea a propriului copil.

Cei care apelează la cursuri sunt persoane de toate vârstele, de la 15 până la 65 de ani și din diferite domenii de activitate. Vorbim despre oameni din toate sferele, inclusiv avocați, oameni de afaceri, jurnaliști, actori, miniștri, deputați, copii, companii de telefonie, de IT, de turism, instituții financiare, vorbitori ai limbii ruse, care tind să se bucure de un vocabular corect și bine structurat. Se pune accent pe evitarea greșelilor frecvente precum: pleonasme, tautologii, cacofonii, calchieri din limba rusă.

Astfel, Vera Nastasiu în cadrul proiectului și-a setat obiectivele, a început dezvoltarea programelor de training și cel mai important a oferit sprijinul oamenilor din comunitatea sa. Toate eforturile depuse i se pot confirma prin zecile de premii câștigate: 

  • Excelență în Educație 2019  
  • Cel mai bun trainer de Dezvoltare Personală
  • Cel mai bun Centru Educațional din Moldova, pentru dicție.md ș.a.

În final, Vera Nastasiu trage concluziile și menționează: „Munca și încrederea m-a adus aici. N-am știut o cale mai ușoară către atingerea unui vis.” 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă puternicia femeilor prin intermediul câtorva cărți
Next Elevii și profesorii se pot înscrie la un curs de inițiere în agricultura ecologică
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − three =