Descoperă câteva din filmele secolului trecut, apărute sub egida regizorilor moldoveni


Lumea cinematografică națională, deși restrânsă, se poate mândri cu proiecte de succes apărute pe micile ecrane. Cu toate că abia în anii ’70 ai secolului trecut apar primele producții, acestea s-au făcut remarcate. Pe alocuri cu elemente caracteristice societății, alteori umoristice, filmele au pătruns la inima publicului.

Descoperă mai jos câteva din producțiile de succes ale regizorilor moldoveni:

1. Filmul Lăutarii

Aspecte din activitatea studioului „Moldova – Film” | Biblioteca Municipală  „Mihail Sadoveanu”, Soroca

Lăutarii este un film moldovenesc apărut în anul 1971, regizat de Emil Loteanu. Filmul redă o poveste romantică despre muzicanții îndrăgiți ai Moldovei – lăutarii. Subiectul central se axează pe viața lui Toma Alistar, staroste de lăutari. Înzestrat cu un talent deosebit în muzică, acestea își petrece tinerețea cântând la marile curți împărătești.

În ciuda succesului pe care îl avea, dragostea sa pentru țiganca Leanca îi transformă zilele în mizerie și chin pe plaiurile natale. Despărțit de marea lui iubire, Toma Alistar continuă să își facă auzit sunetul vioarei sale pe drumurile țării, fiind pentru el ca o amintire despre Leanca. Abia înainte de moarte, tristul lăutar întâlnește o țigancă bătrână, în care regăsește chipul marii sale iubiri. 

În rolurile principale au fost: 

Serghei Lunchevici – Toma Alistar

Galina Vodniațkaia – Leanca

2. Filmul Troița

Troița, un film de Victor Bucataru - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul  "Moldova Ortodoxă"

Troița este un film moldovenesc apărut în anul 1990, în regia lui Victor Bucătaru. Având un succes neașteptat, filmul este considerat cheia apogeului studioului cinematografic Moldova-Film. Goana după bani și avere reprezintă ideea de bază și folosindu-se de moravurile societății, Victor Bucătaru reușește să exprime mesajul fluent, aproape de înțelesul telespectatorilor.

Protagonistul filmului, Nicanor – un tractorist din localitate, rămânând în casa părintească, își construiește cu propriile puteri o casă, care mai degrabă, ar semăna cu un palat. Însă bogăția materială nu reușește să aducă liniștea și fericirea între pereții casei. Soția lui Nicanor, Lisa, nu-i înțelege aspirațiile, la fel cum nici vecinii nu o fac, iar acesta devine motivul nefericirii și destrămării treptate a familiei și vieții protagonistului. Într-un final, cert e un lucru, Nicanor ajunse să piardă tot ce agonisește și ce iubește. 

În rolurile principale au fost: 

Boris Bechet – Nicanor

Rodica Cojocaru – Liza 

Veronica Grigoraș – Margareta, vecina lui Nicanor

Vitalie Rusu – Fimca, soțul Margaretei

3. Filmul Văleu, văleu, nu turna!

TRM - Filmul artistic „Văleu, văleu, nu turna”, pe Moldova 2

Filmul Văleu, văleu, nu turna! este o producție moldovenească de comedie, apărut în anul 1991. Acesta este o producție a companiei Telefilm Chișinău, sub regia lui Gheorghe Urschi. Linia de subiect a filmului începe de la intenția serioasă a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică de a combate alcoolismul, considerat o problemă a societății. Acesta inițiativă i-a avânt după stabilirea unui ucaz în vara anului 1985. Elementele de comedie, inspirate din viața cotidiană a oamenilor din mediul rural, reușește să aducă succesul prin intermediul personajelor Alexei și Varvara. 

În rolurile principale au jucat: 

Vasile Tăbîrță — Alexei

Margareta Nazarchevici – Varvara

4. Filmul Șatra sau O șatră urcă la cer

Șatra (film) - Wikiwand

Filmul Șatra este un film sovietic, apărut în anul 1975, sub regia lui Emil Loteanu. Fiind o producție inițială în limba rusă, acesta mai este și cunoscut sub numele tradus: O șatră urcă la cer. Scenariul filmului a fost inspirat și bazat pe mai multe nuvele ale scriitorului rus, Maxim Gorki. Acțiunea își are ia naștere la începutul secolului XX în Imperiul Habsburgic, pe cursul râului Tisa. Filmul își desfășoară acțiunea în jurul poveștii de dragoste dintre frumoasa țigancă Rada și hoțul de cai Luiku Zobar. Evoluția întâmplărilor și sfârșitul trist al poveștii fac spectatorii să descopere multe elemente și obiceiuri specifice ale unui neam fără patrie. 

În rolurile principale au jucat: 

Svetlana Toma – Rada

Grigore Grigoriu – Luiku Zobar

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Hobby-uri din care poți să câștigi bani în 2022 ca adolescent
Next Persoanele cu autism: lucruri pe care nu le-ai știut
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply