Top 3 cele mai frumoase monumente istorice din întreaga lume


În prezent, pe întreaga suprafață a globului pământesc, pot fi întâlnite numeroase monumente, ce au reușit pe parcursul a mai multor ani să farmece prin frumusețea și splendoarea lor, turiștii curioși. Unicitatea acestora ne fac să medităm nu doar asupra trecutului lor, dar și asupra trecutului și istoriei întregii țări, unde sunt situate aceste lăcașe de cult. Așadar, ținând cont de aceste lucruri, ne-am gândit să-ți prezentăm 3 dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din întreaga lume. 

Taj Mahal

Una dintre cele mai cunoscute monumente istorice din lume este Taj Mahalul, un mausoleu din marmură albă, care a fost construit între anii 1631 și 1653, în orașul Agra, India. Hotărârea de a ridica grandiosul monument a fost luată de către împăratul Imperiului Mogul, Shah Jahan. Fiind una dintre cele mai frumoase monumente din arhitectura indo-islamică, Taj Mahalul a fost construit în memoria iubitei soții ale împăratului Imperiului Mogul, Mumtaz Mahal, care a murit în urma nașterii celui de-al 14 copil. Arhitectura acestuia cuprinde un amestec de stiluri indiene, persane și islamice.

Construcția Taj Mahalului a durat 22 de ani, la care au contribuit circa 20.000 de muncitori; adunați de pe întreg teritoriul imperiului, Asiei Centrale și din Iran. Acest monument este perfect simetric, cu excepția a două cenotafe; care stau unul lângă altul în camera centrală a mausoleului, în cinstea împăratului și soției sale. Acest lucru are loc dând faptului tradițiilor locale; ce presupun ca mormântul unui bărbat să fie mai mare decât cel al unei femei. Acest complex, pe lângă palatul dat, mai cuprinde și o moschee. 

Angkor Wat

Un alt monument la fel de spectaculos este și Angkor Wat. Inițial, acest templu a fost construit în prima jumătate a secolului al XII-lea drept templu hindus, dedicat zeului Vishnu, apoi a devenit un complex de temple budiste. Angkor Wat este situat în partea de nord a Cambodgiei; în regiunea Angkor și a fost construit de către regele Suryavarman II. Acest monument reprezintă un monument emblematic, de cel mai înalt nivel pentru arhitectura khmeră. Fiind una dintre marile minuni culturale ale lumii, Angkor Wat se întinde pe o suprafață de circa 160 de hectare.

Acest monument, care servește drept una dintre cele mai importante atracții turistice în Cambodgia, a devenit un simbol al acestei țări, fiind prezent și pe steagul său național. Cele cinci turnuri centrale ale acestui monument simbolizează vârfurile Muntelui Meru; care conform mitologiei hinduse, este locul de locuit al zeilor. Totodată, zidurile și șanțul de mai jos onorează lanțurile muntoase din jur și marea. Se crede că construcția a durat aproximativ 3 decenii. 

Hagia Sophia

Hagia Sophia reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale lumii și una dintre cele mai spectaculoase opere de artă din arhitectura și arta bizantină. Acest monument istoric a fost construit de către împăratul bizantin Iustinian I; între anii 532 și 537, este situat în Istanbul, Turcia. Inițial, acesta a servit drept lăcaș religiei creștine ortodoxe până în data de 29 mai 1453; atunci când sultanul Mahomed al II-lea a cucerit orașul. Din acel moment, după anul 1453, acea biserică ortodoxă a fost transformată în moschee. Aceasta a servit drept moschee până în anul 1934. Mozaicurile au fost acoperite cu un strat de tencuială albă, fără să fie distruse.

Apoi, turcii au adăugat fostei catedrale – 4 minarete în cele patru colțuri. Cu timpul, în jurul Sfintei Sofia au mai fost ridicate diverse construcții mărunte cu diferite destinații.  Din anul 1934, guvernul turc la decizia primului președinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, a luat hotărârea de a înființa Ayasofya drept muzeu, datorită istoriei sale uluitoare, dar și a valorii sale artistice. Astfel, cu această ocazie, au fost scoase la iveală vechile mozaicuri. În anul 1985, Hagia Sophia a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial al UNESCO. După mai multe adunări și dezbateri, la data de 10 iulie 2020, Consiliul de Stat a anulat decizia din 1935, care prevedea transformarea moscheei în muzeu. Astfel, a fost stabilit faptul că monumentul nu poate avea alt statut legal decât cel de a fi moschee. La data de 24 iulie 2020, a avut loc prima rugăciune. 

După cum ai observat, aceste monumente au reușit să farmece de-a lungul timpului, nu doar prin arhitectura și stilul lor bogat, dar și prin provocările și regulile la care au fost supuse de-a lungul vremii. Astăzi, acestea reprezintă niște modele emblematice ale vechilor arhitecturi și a istoriei întregului glob pământesc.

Reporter Youth.md: Geru Andreea

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Echipa Youth.md a devenit mai mare! Noii voluntari participă la primele instruiri în cadrul organizației
Next Training pentru tinerii interesați de dezvoltare personală
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =