Descoperă 5 modalități interesante de a economise finanțele personale


Close up businessman using calculator and reading paper document about business data, accountancy document, graph profit company.

Nu știi cum să faci economii? Cu toții cunoaștem că cumpărăturile pe fond emotiv este una dintre cel mai greu de menajat probleme. Uneori te gândești că ar fi bine să adopți o strategie de a economisi banii sau de a fi mai econom și cum ar putea acest lucru să te ajute pe termen lung. 

În continuare îți vom prezenta niște idei simple ce te-ar putea ajuta să începi să faci economii:

Folosește regula de 24 de ore

Atunci când dorești să cumperi un nou obiect, nu te grăbi să o faci. După ce ai văzut lucrul pe care vrei să îl cumperi ieși din magazin și întârzie decizia de a-l cumpăra timp de 24 de ore. Dacă după 24 de ore încă vrei să-l achiziționezi sau ți se mai pare folositor te poți întoarce pentru a-l cumpăra. O strategie bună pentru a evita cumpărarea de lucruri inutile este să aștepți pentru a lua o decizie, adică gândește-te cu capul rece. 

Notează banii pe care îi cheltui

O strategie bună pentru a economisi este să scrii banii pe care i-ai cheltuit, deoarece poate servi drept feedback pentru a afla ce ai cheltuit luna aceasta. Știind câți bani ai cheltuit în fiecare lună te va ajută să ăți planifici luna viitoare.


Regula de aur: 50-30-20

Pentru un buget financiar sanatos trebuie sa aplicam regula 50-30-20.

Ce anume presupune aceasta regula?
• 50% din venit il alocam cheltuielilor importante (rate, chirii, facturi, abonamente, alimente, imbracaminte, etc.)
• 30% pentru satisfacerea dorintelor (vacante, teatru, film, restaurant, etc.)
• 20% din venituri le alocam economiilor

Important! Ca sa fiti siguri ca economisiti, incepeti cu economiile, fiindca, daca le lasati la final de luna este posibil sa nu mai aveti bani de ele.

Împarte-ți bugetul numerar în plicuri

Dacă ai probleme cu cheltuielile suplimentare, încearcă sistemul bugetului în plicuri. Stabilește o sumă în numerar pentru fiecare tip de cheltuieli de bază, pune-o în plicuri colorate diferit și utilizează banii direct de acolo. Vei deveni mai eficient și vei cheltui mai conștient. Și odată ce banii au dispărut, au dispărut!

Dezabonează-te

Evită ispita cumpărării oricărui produs/serviciu care-ți este vândut prin imagini mișto primite pe mail. Prin dezabonarea de la e-mailurile de marketing și textele din magazinele unde cheltui cei mai mulți bani, vei reuși să nu mai cumperi compulsiv orice de care încearcă cineva să te convingă că ai nevoie). Conform legii, fiecare e-mail de marketing trebuie să aibă un link de dezabonare, de obicei în partea de jos a e-mailului.

Sperăm că informaţia propusă a fost utilă şi nu vei ezita să ne lași un feed-back . Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook  și  Instagram.

Reporter youth.md: Popov Alexandra

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top 7 alimente sănătoase care nu trebuie să lipsească din meniul tău
Next Mentor Me LIVE: Cum creezi un start-up care educă?
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 18 =