Centrul Republican al Voluntarilor a găzduit un eveniment grandios „Voluntarul anului” ediția 2020


Voluntarul anului 2020

Pe 6 decembrie, Centrul Republican al Voluntarilor a găzduit cel mai important  eveniment al anului 2020 – Ceremonia anuală „Voluntarul anului”.

Acest an a fost destul de dificil pentru întreaga lume, dar voluntarii care au urcat pe scena Centrului Comunitar Evreiesc „KEDEM” s-au promovat în cel mai bun mod posibil.  În ciuda circumstanțelor, au contribuit la transformarea comunităţii în care trăim într-un loc mai bun, mai prietenos și mai confortabil pentru cei din jur și cei ce au avut nevoie de sprijinul lor în timpul acestei pandemii.

Am dedicat ceremonia noastră anuală sărbătorii – Ziua internațională a voluntarilor

 Inițial, trebuie să remarcăm faptul că, datorită situației actuale, Ceremonia a avut loc în transmisie directă, fără spectatori în sală și cu respectarea tuturor normelor  de precauție.  În ciuda acestui fapt, am reușit să creăm o atmosferă caldă datorită tuturor celor care ni s-au alăturat de acasă, conectandu-se la transmisia live pe paginile oficiale ale Centrului.

La ceremonie s-a alăturat cu un mesaj video de și secretarul de stat în domeniul tineret și sport, domnul Ivan Gheorghiu. Din numele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, ne-a felicitat pe toți cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor.

La ceremonie, ca și în fiecare an au fost prezentate videoclipurile care au rezumat activitatea Centrului de voluntariat pentru perioada anului 2020: un videoclip despre activitățile din timpul carantinei în Republica Moldova, un alt videoclip despre activitatea Centrului de apeluri “ Hot Line”, un videoclip cu statistici pentru un an întreg de muncă și nu cel din urma, videoclipul “Coordonatorul voluntar este…”.

Pe parcursul a șase ani, un premiu special a devenit care a devenit și o tradiție într-o oarecare măsura și este pandantivul de argint cu litera „חי” (hai).  Care tradus din ebraică semnifica  „Viață”.  Și anume acest cuvânt este asociat cu activitățile de voluntariat ale celor nominati acest an.  În 2020, un an special nu numai pentru noi, ci pentru întreaga lume, am decis să schimbăm acest cadou.

 Anul acesta au fost premiați:

  • 42 de voluntari activi
  • 6 coordonatori de voluntari
  • 12 parteneri ai Centrului de Voluntariat

 La ceremonie, RVC a prezentate 8 nominalizări pentru premierea voluntarilor și partenerilor remarcabili:

„Voluntar prin vocație”

În timpul activității RVC din acest an, coordonatorii au purtat o conversație de mai multe ori cu privire la faptul că fiecare voluntar la această nominalizare este o linie de salvare.  Această nominalizare include voluntari care pot purta pe bună dreptate titlul de „Voluntar prin vocație ”!

„Descoperire a anului”

Sunt prezentați voluntarii care în acest an s-au prezentat dintr-o altă perspectivă.  Situația din lume a avut un impact asupra activității de voluntariat, asupra posibilității de a comunica în prezenta fizica, dar voluntarii de la această nominalizare nu s-au temut de dificultăți și au arătat că se pot adapta la orice situații și condiții .

Voluntar „mobil”

Voluntari care nu au stat deoparte!  Aceștia sunt chiar oamenii care au ajutat grupurile sociale vulnerabile în timpul carantinei, au participat la livrarea seturilor de cadouri pentru bătrâni singuri și familiilor expuse riscului.  Livrarea produselor esențiale a fost efectuată de la începutul pandemiei și pînă în ziua de azi.

„Voluntar online”

Oameni care și-au concentrat toate activitățile de voluntariat pe întâlniri prin rețea , comunicare online cu participanții și pe proiecte de voluntari din cadrul media online.

„Voluntariat cu familia”

Viața părinților moderni și a copiilor lor este una extrem de diversa.  Uneori dedicam foarte puțin timp pentru cei mai apropiați.  Soluția aceastei probleme poate fi voluntariatul de familie, care face posibilă integrarea în proiecte semnificative din punct de vedere social a tuturor membrilor familie.  Făcând fapte bune cu întreaga familie, părinții dau un exemplu copiilor lor.

Proiectul anului – Call Center și HOT LINE

În perioada 2020, proiectul a luat avânt și a început să se dezvolte activ.  Datorită situației cauzate de COVID-19, nevoia de comunicare prin telefon a crescut.  Acest lucru a afectat în special vârstnicii rămași singuri acasă.  Voluntarii centrului de apel au fost sprijinul indispensabil pentru cei ce stau la celălalt capăt al liniei.

Coordonatorul anului

Nominalizarea include coordonatori tuturor proiectelor de voluntariat, managerii, datorită cărora este posibil sprijinul profesional al voluntarilor.

„Partenerul anului”

În această nominalizare, dorim să mulțumim următoarelor companii:

Gastrobar, NORTA PLUS, Velmart – în timpul pandemiei, și-au asumat responsabilitatea pentru pregătirea meselor pentru persoanele în vârstă sedentare și singure.  Împreună am livrat 550 de mese calde.  De asemenea, ne exprimăm recunoștința față de compania Viorica, care a oferit echipamente ce au asigurat normele de protecție persoanelor în vârstă și familiilor din grupurile de risc în timpul pandemiei.  Compania a alocat 100 de seturi de produse pentru grupurile de populație vulnerabile din punct de vedere social. 

Datorită rețelei de stații de benzină -Bemol, in timpul pandemiei am donat peste 300 de litri de benzină pentru șoferii voluntari care livrau produse esențiale persoanelor în vârstă și familiilor din zona de risc.  Mulțumim companiilor: Kawaii Cat, Shop Shop, FLOmaster, care au susținut campania „BagToSchool”. Aceste companii au donat articole de papetărie și rucsacuri pentru a pregăti copiii din familiile din zona de risc pentru începutul anului școlar.

De asemenea, ne exprimăm recunoștința față de partenerii noștri permanenți deja pe parcursul a mulți ani: JDC Moldova, Ziua Faptelor Bune, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Hesed Yahuda .

Descoperă mai multe oportunități și activități pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Conferința Națională „Durabilitatea financiară a sectorului de tineret”
Next Program de masterat în China pentru studenții de la jurnalism
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *