Descoperă 5 dintre cele mai utile beneficii ale voluntariatului


beneficii ale voluntariatului

În zilele de astăzi, lumea voluntariatului este fără îndoială, una dintre cele mai solicitate și apreciate sfere, atât de către adolescenți și copii, cât și de adulți. Deși, activitatea zilnică a unui voluntar este în mare măsură gratuită, voluntariatul nu este o activitate inutilă. Faptele bune, pe care orice voluntar le întocmește, se reflectă asupra întregii societăți și asupra globului. Așadar, ținând cont de faptul că această activitate contribuie la dezvoltarea armonioasă a fiecărui individ, ne-am gândit să-ți prezentăm 5 dintre cele mai utile beneficii ale voluntariatului.

Dobândirea încrederii în propria persoană

Unul dintre cele mai importante beneficii ale voluntariatului este asimilarea încrederii în sine, în gândurile și în puterile proprii. Atunci, când îți oferi șansa să încerci ceva nou, să trăiești noi experiențe, dar și să lucrezi într-un grup nou de persoane, înțelegi importanța vocii tale pentru a aduce o schimbare în societatea de azi. 

Formarea unor noi conexiuni și relații cu cei din jur

Cel mai puternic impact, pe care voluntariatul îl are, este cel asupra comunității din care faci parte; sau de ce nu, asupra întregului glob pământesc. Prin intermediul activităților sale, chiar dacă ele par să fie mărunte și neînsemnate,  voluntarul reușește să facă lumea un loc mai bun pentru oamenii care au nevoie de ajutor, pentru animale, dar și luptă pentru diverse cauze și drepturi. Totodată, în cadrul evenimentelor sau acțiunilor de voluntariat, acesta întâlnește oameni din diverse domenii de activitate; reușește să-i cunoască și astfel, își stabilește conexiuni de durată și își face noi prieteni. Aceste prietenii se bazează pe interese, scopuri și valori comune, cum ar fi: realizarea unei schimbări în lume. 

Voluntariatul te face mai fericit și împlinit

Această activitate contribuie la anihilarea efectelor stresului, furiei și anxietății. Cercetătorii au descoperit faptul că, a fi de ajutor celor din jurul tău oferă o stare de plăcere imensă. Cu cât reușești să-i ajuți mai mult pe cei din împrejurimea ta, cu atât mai mult te simți fericit și împlinit. Aprecierea pe care o primești, binele care-l faci pentru ceilalți, zâmbetele care le aduci pe fețele celor, care au mai puțin, îți dă instant un sentiment de mândrie, compasiune, respect și fericire pentru tot ceea ce te înconjoară. Prin urmare, începi să vezi lumea diferit, prin alți ochi. 

Exersarea sau dezvoltarea unor noi abilități

Concomitent, voluntariatul contribuie într-o măsură colosală la dezvoltarea unor noi abilități și aptitudini. Fie că este luată în considerare perfecționarea abilităților de comunicare, a îndemânării de a lucra într-o echipă, a stabilirii unor noi relații de durată între voluntari, echipe sau centre de voluntariat, voluntariatul te ajută, totodată, la perfecționarea și dezvoltarea unor calități, care te vor ajuta pe plan profesional. Informația, sursele, dar și punctele de reper ce te vor ajuta în procesul de dezvoltare, sunt și cele, pe care vei avea oportunitatea să le dobândești de la colegii, de la cei pe care îi întâlnești sau ajuți.

Avansarea în carieră

Voluntariatul îți oferă beneficii și pe plan profesional. Dacă te gândești la o anumită carieră sau ai în plan să ți-o schimbi; atunci, voluntariatul îți permite să asimilezi experiență în domeniul și sfera în care vei dori să activezi. Practicând voluntariatul, îți lărgești aria ta de interese și reușești să cunoști profesioniști; dar și oameni care te pot îndruma în domeniul respectiv. Munca, pe care o vei realiza, va deveni mult mai ușoară și confortabilă; atunci când, vei aplica una dintre calitățile dobândite, ce au fost menționate mai sus. De asemenea, experiențele dobândite în cadrul voluntariatului sunt notate în CV. Astfel, le demonstrezi angajatorilor tăi, sau de ce nu persoanelor pe care le-ai angajat, faptul că ești o persoană activă; orientată spre schimbare și implicată.

Nu uita – voluntariatul este una dintre cele mai frumoase căi prin care poți aduce o schimbare în lume. 

Reporter Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Instruire în domeniul antreprenoriatului social pentru OSC-urile din Republica Moldova
Next UN Women Moldova anunță concurs de granturi mici pentru OSC-uri
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 1 =