De Dragobete iubeşte româneşte: Află mai multe despre sărbătoarea tinereţii şi a iubirii


Deşi Ziua Îndrăgostiţilor, cunoscută şi ca Sărbătoarea Sfântului Valentin, a trecut deja, nu trebuie să uităm şi de sărbătorile româneşti, şi anume de Dragobete.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. 

Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă, dar şi multe tradiţii care sunt respectate de poporul român în data de 24 februarie.

Tradiţii de Dragobete:
  • În această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.
  • La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele.
  • În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.
  • Se credea că ‘bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic’.
  • Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma
  • Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.
  • Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.
  • Este o credință obișnuită în unele părți ale României că, în timpul acestei sărbători, a păşi peste piciorul unui partener duce la rolul dominant în relație.

Pe 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui, care nu exista oficial până atunci, a fost ales în urma a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românești. 

Campania a supus la vot 9 simboluri, care au fost create prin sintetizarea celor mai regăsite obiceiuri din tradiția sărbătorii de Dragobete.

Simbolul ales: Uniunea

Ea trimite către ritualul păsărilor care, în acea zi, își căutau și găseau perechea pe viață. Ele erau primele care, odată cu dezmorțirea naturii și apariția unui nou anotimp de primăvară, dădeau tonul întregului ritual de trezire la viață, prin iubire.

Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.

Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. 

Astfel, noi îţi dorim să ai parte şi tu în acest an de toată căldura şi frumuseţea primăverii care vine!
Cu drag, youth.md
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la atelierul de instruire - Dă Sens Banilor și află cum promovezi educația financiară
Next Dansul şi muzica. Influența lor asupra vieții de zi cu zi.
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply