3 dintre cele mai intrigante descoperiri ștințifice ale anului 2022


Oricât am încerca, este greu să ținem pasul cu toate modurile în care lumea și universul continuă să se schimbe în jurul nostru, dar noua informație este importantă și, în același timp, interesantă de asimilat. Iată de ce vă oferim 3 descoperiri ștințifice intrigante din anul 2022:

MOTIVUL BRAȚELOR MICI ALE LUI T.REX

T. rex este probabil cel mai faimos dinozaur care a existat vreodată. Oricât de feroce era probabil brațele sale mici păreau mereu în dezacord cu corpul său.

În urma noilor cercetări s-a constatat că  brațele lor ar fi putut fi ținta – fie intenționat, fie neintenționat – a fălcilor altui T.rex sau a unui dinozaur de aceași statură. De-a lungul timpului, orice beneficiu pe care l-au prezentat brațele lor a fost depășit de riscul de a fi mușcat de un egal.

Brațele T. rex sunt reduse pentru că a existat un avantaj evolutiv.

DOUĂ GĂURI NEGRE S-AU CONTOPIT

Pe 11 aprilie 2022, o nouă observație a fost publicată în revista Physical Review Letters, care descrie fuziunea a două găuri negre.

Oamenii de știință privesc această contopire ca pe o modalitate de a înțelege mai bine modul în care obiectele masive interacționează gravitațional.

De asemenea, ne poate spune mai multe despre formarea găurilor negre supermasive precum cea despre care se crede că există în centrul propriei noastre galaxii.

PLUTO ARE VULCANI DE GHEAȚĂ

Cercetătorii au descoperit o serie de structuri asemănătoare cupolei care ar putea fi explicate prin activitatea vulcanică care aruncă material pe suprafața lui Pluto. Singura captură este că acei vulcani sunt reci ca gheața.

Pe pământ vulcanii sunt faimoși pentru că scuipă rocă lichidă și gaz de sub suprafață pe pământ și în aer. Pluto, aflat mai aproape de marginea sistemului solar, găzduiește un tip complet diferit de activitate tectonică. Pentru ca vulcanii de gheață să existe pe Pluto, căldura din interiorul planetei pitice ar trebui să topească gheața și să le împingă la suprafață, sugerând că Pluto a fost viu din punct de vedere geologic.

Găsirea activității geologice de orice fel pe Pluto, despre care se credea odată a fi o rocă rece și moartă , acoperă un mare spațiu în cercetările ștințifice.

Mai mult, o analiză a craterelor de impact din zonă sugerează că activitatea este relativ recentă.

Surse: studyfinds.org, earthsky.org, livescience.com

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

 Autoare: Cozonac Sofia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Urmează cursul de „Social Media Management (SMM)” în cadrul programului „Abilități digitale de împuternicire a fetelor și femeilor din Ucraina și Moldova”
Next Oportunitate pentru refugiați din Ucraina: Tabără de odihnă și relaxare în s. Cociulia
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =