De ce natura ne aduce fericire?


Te-ai gândit vreodată de ce atunci când în sumbrul culorilor de afară, observi o mică floare albastră te trezești cu un zâmbet pe față? De ce după o zi stresantă, când admiri un lan cu spice de grâu te calmezi involuntar? Sau de ce atunci când vezi niște crengi dezgolite de frunze, te doare pe tine sufletul pentru ele? Natura are o putere asupra omului, de care acesta nici măcar nu este conștient…

Natura poate fi un aliat în lupta cu anxietatea și depresia. Expunerea la lumina naturală poate fi de ajutor în caz de tulburare afectivă sezonieră, un tip de depresie care afectează oamenii în anumite anotimpuri sau perioade ale anului. Timpul în natură ne ajută să ne centrăm atenția pe momentul prezent, să nu ne mai gândim la aspectele negative ale vieții.Ne ajută să ne relaxăm, să ne punem ordine în gânduri și susține puterea de concentrare și memoria.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a analizat efectele timpului petrecut în natură asupra stării de sănătate și câte ore sunt necesare pentru a obține aceste beneficii. Au fost chestionate peste 19.000 de persoane din Marea Britanie cu privire la timpul de relaxare pe care l-au petrecut în natură în ultima săptămână. S-au analizat și datele cu privire la starea lor de bine și de auto-control Rezultatele studiului (publicate în Scientific Reports – 2019) au arătat că persoanele care petreceau cel puțin 120 de minute pe săptămână în natură au raportat o stare fizică și mentală mai bună, în comparație cu persoanele care nu petreceau suficient timp  în natură.

În concluzie, a fi în natură are un efect terapeutic pentru noi. Dacă nu ai şansa să petreci suficient timp în mediul natural, vestea bună este că există soluţii la îndemână astfel încât să nu fim privaţi întru totul de efectele benefice pe care ni le oferă Mama Natură; un astfel de exemplu este ascultarea unor înregistrări ale sunetelor din natură, precum sunetul mării sau sunetul pădurii; nu mai puţin important, putem practica exerciţii de imagerie mentală – un instrument pentru corp şi minte care dirijează imaginaţia să creeze o experienţă dorită. Nu în ultimul rând, ne putem folosi și de grădinărit, o alternativă practică şi uneori mai la îndemână pentru a petrece timp afară şi a face mişcare în aer liber.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de  FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Crina Prodaniuc

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous UTM vă invită să participați la Conferința studenților
Next Vrei să îți faci studiile peste hotare? Participă la acest eveniment organizat de YOUNI
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 11 =