Vrei să-ţi faci vocea auzită? Participă la Greva pentru Climă #FightClimateInjustice


greva pentru climă

Vino pe 25 septembrie la Greva pentru Climă, în mod offline sau online, pentru a susţine şi a cere măsuri pentru a combata efectele schimbărilor climatice.

Fac asta pentru că nimeni altcineva nu face nimic. Este responsabilitatea mea morală să fac tot ceea ce pot. Vreau ca politicienii să prioritizeze problema climei, să se concentreze pe ea și să o trateze ca pe o criză.

declara Greta Thunberg în august 2018 atunci când a început să protesteze singură în fața parlamentului suedez.

Gestul Gretei a inspirat tineri din întreaga lume, iar protestele climatice organizate de elevi au luat amploare, extinzându-se la nivel global sub numele de Fridays For Future

În același context s-a format și Fridays For Future Moldova – inițiativa tinerilor din Moldova care denunță comportamentul iresponsabil față de mediu și se arată împotriva schimbărilor climatice cărora autoritățile eșuează să le facă față.

Din august 2019 până în prezent, Fridays For Future Moldova a organizat 4 greve offline care au generat sensibilizarea sistemului politic și informarea unui număr mare de tineri, cetățeni cu privire la situația climatică actuală.

Pe 25 septembrie, într-un glas atât online, cât și offline, Fridays For Future din toata lumea va cere justiție pentru climă! 

În ultimele câteva luni, pandemia Covid-19 i-a forțat pe activiști să găsească noi modalități de protest și să folosească activismul digital pentru a cere acțiuni climatice, întrucât marșurile nu au fost adecvate. 

25 septembrie va fi prima zi de acțiune globală a anului. 

Pandemia ne-a arătat că politicienii au puterea de a acționa rapid și de a institui o criză la nivel național. Dar nici măcar pe fondul unei pandemii, criza climatică nu stă în așteptare. Până în prezent, nu s-au luat măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial într-un mod durabil și echitabil”punctează Gabriel Gribincea, inițiator al mișcării și membru al echipei organizatorice FFF Moldova.

Pentru ce pledează greva?

„Aici în Republica Moldova, ne confruntăm cu efectele simțitoare a schimbărilor climatice, cum ar fi secetele care s-au semnalat tot mai frecvent şi mai intens, și care ne costă bani publici grei. 

Pe lângă asta, Guvernul decide pe 19 august utilizarea apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole, ceea ce înseamnă epuizarea rezervelor de apă potabilă, salinizarea solului, scăderea cantitativă a recoltei, și multe alte practici abuzive”

Pe 25 septembrie, ne dăm întâlnire în fața Guvernului Republicii Moldova la 15:00 pentru a protesta continua inacțiune a politicienilor și nepăsarea lor față de viitorul nostru. – Gabriel.

Greva Mondială pentru Climă din 25 septembrie va avea loc concomitent online.

De asemenea, Fridays For Future încurajează toți participanții să scrie câte un mesaj pe mască, pentru un efect cât mai sugestiv.

Mai multe despre eveniment găseşti aici.

IMPORTANT:

Datorită circumstanțelor actuale, toate persoanele participante sunt rugate să ia măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea virusului. Acestea includ respectarea distanței sociale de 2m, purtarea unei măști de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor. Reamintim că un eveniment online asemănător va avea loc în același timp iar participarea la grevă în mediul fizic este pe propria răspundere.

WHAT DO WE WANT? CLIMATE JUSTICE. WHEN DO WE WANT IT? NOW!

Reporter Youth.md: Valeria Rotari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job full-time // HR-Consulting este în cautarea unui Specialist SMM
Next Vrei să cunoști mai multe despre programul Erasmus+ sau voluntariat internațional? Participă la ErasmusDays
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − 1 =