De ce merită să te implici în cadrul unui proiect Erasmus+? Experiența personală


Majoritatea tinerilor de astăzi au auzit cel puțin o dată de programele de schimb Erasmus+. Avem prieteni sau colegi care cel puțin o dată au călătorit prin intermediul acestui program internațional. Ce ar fi, dacă ai participa chiar tu? Îți povestesc pe scurt experiența mea în cadrul Erasmus+ ca să decizi mai ușor dacă ai dori să încerci sau nu această posibilitate.

Ce este programul Erasmus+?

Dacă te numeri printre cei care au auzit mai puține despre programul Erasmus+, îți explic pe scurt ce înseamnă și cu ce se mănâncă.

Erasmus+ este un program internațional al Uniunii Europene care susține mai multe domenii, printre care și cel de tineret. Astfel, tinerii și lucrătorii de tineret pot participa în cadrul unui program de schimb de tineri sau în cadrul unui curs internațional.

În cazul meu eu am aplicat în cadrul unui training pentru lucrătorii de tineret SPACE care a avut loc în Estonia, în orașul Narva. Alături de mine au fost participanți din 5 țări: Moldova, Estonia, Lituania, Letonia și Finlanda.

Care este diferența dintre un schimb de tineret și un training internațional?

În primul rând diferă vârsta participanților. Schimburile de tineret sunt destinate tinerilor cu vârsta între 14 și 30 de ani. Iar trainingurile sunt deschise pentru participanții care au minim 18 ani și nu au limită de vârstă mai sus.

Pe lângă asta, la un schimb de tineri, participanții pleacă în grupuri împreună cu liderul de echipă (din aceeași țară), iar în cazul training-urilor fiecare este responsabil doar de sine însuși.

Apropo, tinerii care nu au participat anterior la proiectele Erasmus+ au prioritate, așa că nu ezita să aplici!

Care sunt subiectele abordate?

În cazul proiectului SPACE am învățat despre ce sunt proiectele sociale, cum să creăm proiecte incluzive și cum poate fi realizat un schimb de tineret.

Am avut schimb de experiență între participanții dintre diferite țări, ne-am împărtășit cu practici bune privind incluziunea și proiectele sociale, am creat grupuri de lucru și am pus bazele unor parteneriate între organizațiile de tineret din țara noastră și cele din alte țări.

Fiecare proiect Erasmus+ are subiectul său care poate fi foarte diferit: sport, sănătate mintală, competențe digitale, voluntariat, antreprenoriat, etc. Dar fiecare proiect, tinde să ajute participanții în dobândirea unor competențe aplicabile în practică, prin utilizarea metodelor și instrumentelor de educație non-formală. Competențele acumulate sun înscrise și în pașaportul participanților YouthPass.

Cu ce impresii au rămas participanții după proiect?

Pentru mine, această experiență a fost una foarte valoroasă. Pe lângă faptul că am descoperit o țară nouă, mi-am făcut prieteni din alte țări și am aflat câte ceva nou despre alte culturi, am acumulat și multe cunoștințe în domeniul incluziunii, pe care aș vrea foarte mult să le implementez în practică, în țara noastră.

Dar vă las și cu câteva impresii ale participanților din alte țări:

„Prima ședință a fost dificilă din punct de vedere emoțional. Iulia (moderatoarea) a demonstrat cum se simte mama unui copil cu nevoi speciale. M-am gândit cât de important este să creăm proiecte incluzive, pentru că nu există nimic mai bun, decât să ajuți oamenii să se simtă fericiți. În continuare, ne-am familiarizat cu fricile persoanelor cu nevoi speciale. A devenit mai ușor să oferim ajutor și să ne simțim mai puțin constrânși spunând de ce ne temeam.” – Alesya, Lituania

„Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu Lego. Câte subiecte pot fi explicate fără prea mult efort! Ne-am pregătit pentru dezvoltarea proiectelor proprii. Moderatorii au explicat simplu, dar foarte curios, cum poți începe un proiect.” – Iulia, Letonia

„Mi-a plăcut să lucrez cu echipa. Am rămas mulțumită, starea de spirit s-a îmbunătățit. A fost și o sesiune interesantă despre generarea de idei, o așteptam cu nerăbdare. A fost interesant și informativ să-i ascult pe alții, dar și să povestesc despre mine. Mi-am dat seama că încă nu am o temă anume pentru un schimb de tineret. Încă nu mă pot decide ce vreau. Dar totul e încă înainte.” – Iulia, Estonia

Mai multe despre proiectul SPACE, poți vedea aici: spacenarva.blogspot.com

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la Gala Premiilor EcoLocal, Sâmbătă, 21 mai 2022
Next Lecție publică organizată de MAIB // Metode aplicate în analiza solicitării de credit pentru IMM
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply