[Interviu] Tania Goncear, blogger plin de inspirație și motivație, psiholog și cititoare înrăită!


În secolul 21, mulți oameni întâmpină anumite probleme în legătură cu înfățișarea, caracterul sau chiar trăsăturile personale. De aia am decis că să-i luăm interviu Tanei Goncear, un psiholog, blogger și cititoare din Republica Moldova, care vorbește deschis despre motivație, jurnalul de slăbire, cât și multe alte teme folositoare tinerilor din zilele de astăzi. 

Cine este persoana care se află în spatele profilului bazat pe motivație destul de popular de pe Instagram, și cum a început drumul tău în calitate de blogger pe această platformă?

Să începem mai întâi că nouă ani am fost profesoară de chimie, și deja de șapte fac parte dintr-un ONG; iar în decursul acestor ani eu am frecventat diferite cursuri, seminare care mă ajutau să cresc din punct de vedere profesional. Astfel profilul meu de Instagram mereu rămânea pe al doilea plan, fiind o lume necunoscută pentru mine. Ca într-o bună zi eu să dschid Instagramul și să văd persoanele care dispun de un număr mare de urmăritori; dar în același timp promovează și vorbesc atât în story-uri, poze, cât și video-uri niște prostii.

Atunci mi-am dat seama că Instagramul pentru mine ar fi o platformă unde eu aș putea să-mi continui vocația sau mai bine spus darurile; unul dintre acestea fiind de-ai învăța pe alții. Astfel îmi pusesem întrebarea: “Bine, dar ce voi promova?” Și pentru că eram o cititoarea destul de activă, am decis că îmi voi promova cărțile. Astfel contul meu a crescut de la persoanele pe care le cunoșteam; aceștia fiind elevi, prieteni sau cunoscuți la un număr destul de mare de urmăritori. 

Dacă nu greșesc la momentul dat ești urmărită de aproximativ 33 de mii de persoane. Cum ai ajuns la acest număr de urmăritori, ținând cont că în Republica Moldova contentul original cât și de calitate, nu este destul de promovat?

Cu timpul începusem să citesc mai mult despre Instagram, încerând să cunosc în mai îndeaproape această platformă. Astfel mă abonasem la Alexandra Mitroshina, un bloger bazat pe motivație; a cărui cont este unul destul de potrivit pentru tinerii din zilele de astăzi. Ea spunea că giweaway-urile sunt o metodă foarte bună prin care poți să ajungi la o cantitate destul de mare de urmăritori, așa că începusem și eu să creez giweaway-uri pe pagina mea. Întradevăr, cu timpul mulți abonații îmi scrieseră că au aflat de mine prin intermediul concursurilor organizate lunar pe pagina mea.

Desigur, sunt și alte modalități prin care poți să-ți mărești numărul de urmăritori, dar eu cum de felul meu nu puteam face filmulețe amuzante, ajunsem la ideea că giweaway-urile cu cărțile sunt o metodă destul de bună. Acum deja când dispun de un număr destul de mare de urmăritori; ajut și eu la rândul meu profilurile bune printr-o promovare, în acest mod ei își cresc audiența într-o perioadă mai scurtă de timp, decât am făcut-o eu din 2018 până acum. Uite așa eu am ajuns la 33 de mii de urmăritori. 

Ești un psiholog în devenire, ce criterii ai urmat în alegerea acestei profesii? Ce sfaturi le-ai da tinerilor adolescenți în legătură cu slujba de vis sau mai exact cariera mult dorită?

Eu sunt un psiholog în devenire, și totuși de ce am ales această universitate? Să fiu sinceră scopul meu inițial fusese în a deveni un psiholog pentru oamenii care au probleme cu greutatea lor, ținând cont că eu eram una dintre acele persoane. Cu timpul înțelesem că prin acest masterat eu aș putea să-i ajut pe tinerii din Moldova în ce constă orientarea în carieră. La momentul dat însă eu cred că sistemul educațional este unul greșit, deoarece de fiecare dată când aveam șansa să vorbesc cu un tânăr despre școală, aceștia erau frustrați, întristați din cauza situației de acolo, mai exact din cauza notelor sau a obiectelor prea complicate.

Eu le explicam că tot ce învață ei în acești ani de liceu, ar trebui să-i ajute să se regăsească în viață mai apoi, cum să stabilească o relație mai ușor sau cum să învețe o limbă străină. Cât despre profesie, nu este o tragedie dacă în primul an vei dori să înveți limbi străine, iar în al doilea să tinzi spre o carieră în IT. Spre exemplu în Norvegia sistemul educational e foarte diferit de cel de la noi, acolo acordă mai mult timp profesiei, având un an de zile la dispoziție, în care se vor putea decide cu ce vor să se ocupe în viitorul apropiat, iar în același timp practicând voluntariatul, sportul și multe altele.

Am observant că ești o persoană destul de motivațională. Care este sursa ta de motivație și cum ai dobândit-o, ținând cont că în secolul 21 mulți oameni se luptă cu critica celor din jur? 

Motivația este un lucru care provine din interior; iar eu am studiat-o foarte mult timp, mai exact din cărți, filme, discuții. Probabil aici contează și temperamental pe care-l ai, ținând cont că eu sunt un sangvinic coleric, iar acestui sangvinic mereu îi place să se afle în centrul atenției, să fie amuzant cât și distractiv. Cel mai probabil asupra mindset-ului meu bazat pe motivație și-a lăsat o urmă acest tip de temperament. Un alt factor ar fi faptul că atunci când am devenit profesoară mi-am dat seama că eu sunt cea care îl va modela pe copil, care îi va însufla atât încrederea în sine cât și motivație. Când vine vorba de motivație, este mai simplu, deoarece prin intermediul acesteia eu voi avea anumite foloase.

Spre exemplu, „De ce eu mă duc la serviciu? Eu mă duc la serviciu ca să fac bani”, banii sunt motivația mea în acest caz sau „Cum mă motivez ca să slăbesc? Eu vizualizez momentul când scopul meu va fi atins”, iar în acest caz momentul este o sursă de motivație. De obicei când vine un om la mine și îmi povestește despre nemotivația lui, eu îl întreb ce ar putea să-l ajute în a-și o crește, iar el începe „Uite mi-aș dori asta, asta sau asta…”, iar în acest moment el începe a analiza sau chiar a vizualiza fiecare problemă care îl încurcă în a-și atinge scopurile. Desigur că și această motivație este pe o scurtă durată, deoarece sunt cazuri atunci când nu reușești; nu mai dorești sau nu îți permite timpul.

Care este topul cărților tale pe care le-ai recomanda tinerilor pasionați de lectură?

Aș începe cu cartea lui Stephen Covey “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, s-ar părea puțin complicată, dar aceasta te învață să fii productiv. O altă carte ar fi “Mindsetde Carol Dweck, este una destul de bună care te ajută să treci peste o mentalitate rigidă. A treia carte pe care aș recomada-o ar fi “Fără idealde Henryk Sienkiewicz. Este un roman cu un final destul de tragic, dar se merită să fie citit. Spre sfârșit aș propune să citiți cartea “Arta subtila a disperarii, scrisă de către Mark Manson – un bestseller.

Și spre final, din câte știu ești un adept al unui mod de viață sănătos. Cu ceva timp în urmă ai dat start unei noi provocări în ce ține slăbitul, cine, sau ce mai bine spus, ce te-a îndemnat în realizarea unui astfel de task-provocare?

Să fiu sinceră toată viața mea eu am slăbit, mai ales atunci când după nuntă adăugasem 20 de kg. Cred că unul dintre răspunsurile acestei adăugări bruște ar fi lipsa educației alimentare din Republica Moldova. Mai exact niște lecții în cadrul cărora vom avea grijă de regimul nostru de alimentare. Cu timpul tot am încercat să slăbesc; dar mai mult de 5-10 kg nu dădeam jos.

Însă anul acesta l-am văzut pe Alexei, atrenorul meu din prezent care slăbise mult, și decisem să-i scriu pe Facebook reacția mea la noua sa înfățișare; la care el mi-a propus să fac și eu o schimbare în aspectul meu, ținând cont că m-a văzuse de câteva ori la sală. Eu desigur că am acceptat, deoarece aveam încredere în acest om. Și uite așa am ajuns la rezultatul din zilele de astăzi, el fiind motivația care m-a ajutat să slăbesc. Cel mai probabil 50% sunt meritul lui Alexei în cadrul acestei slăbiri, dar restul li se daturează unor șir de cauze care au dus la ocolirea acestui obstacol-provocare din viața mea.

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job în Edineț // Filiala CCI angajează expert evaluator de bunuri imobile
Next Student în Diasporă // Sergiu Cristian Baba îți zice cum să treci ușor peste perioada de adaptare și cum a fost să fii student în Danemarca
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + fourteen =