Cunoaște-l pe Nelson Mandela, unul dintre cei mai cunoscuți activiști din toate timpurile


Data de 18 iulie reprezintă ziua de naștere a fostul lider sud-african, dar și Ziua Internațională “Nelson Mandela”.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut pe data de 18 iulie 1918, în satul Umtatu, pe atunci parte a provinciei Cape a Africii de Sud. Prenumele lui  ,,Rolihlahla” însemna necazuri; din acest motiv, a devenit cunoscut pentru numele său, Madiba.

Când a fost botezat în cultul metodist, lui Mandela i-a fost dat prenumele englez „Nelson” de către profesoara sa; care nu dorea să rețînă toate numele tribale ale elevilor ei.

Nimeni din familia mea nu mersese la școală […] În prima zi de școală, domnișoara Mdingane, profesoara mea, ne-a dat fiecăruia dintre noi un nume englezesc. Acesta era obiceiul printre africani în acea vreme și se datora fără dubiu influenței britanice asupra educației noastre. În acea zi, domnișoara Mdingane mi-a spus că noul meu nume este Nelson. De ce anume Nelson, nu știu.

Mandela, 1994

Viața lui Mandela:

În timpul studenției, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare din cauza unui conflict. Înainte de acesta, la vârsta de 22 de ani a fugit din familia sa, din cauza unei căsătorii aranjate.

Ajuns la Johannesburg îl cunoaște pe Walter Sisulu; prin intermediul căruia intră în ANC. Ulterior împreună cu alți tineri, a fondat Liga de Tineret a ANC. În 1960 această a fost interzisă, iar el a fost arestat de multe ori.

În 1962 a participat la Conferință Pan-africană pentru Promovarea Drepurilor Omului, unde a fost primit de către reprezentanții ONU. La întoarcere, însă, a fost arestat sub acuzația de părăsire ilegală a țării și îndemn la revoltă. La 12 iunie 1964, a fost condamnat la închisoare pe viață.

În timpul procesului, Mandela a pronunțat următoarele cuvinte:

Eu am luptat împotriva dominaţiei albilor şi am luptat împotriva dominaţiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societăţi libere şi democratice în care toţi să trăiască în armonie cu şanse egale. Sper să trăiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Însă, dacă este necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor

În noiembrie 2009, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 18 iulie ”Ziua internațională Nelson Mandela”. ONU a stabilit că în această zi, fiecare persoană şi fiecare instituție, să-și dedice 67 de minute din timp pentru a-i ajută pe alții, în semn de omagiu față de valorile apărate de primul președinte de culoare al Africii de Sud. Cele 67 de minute reprezintă anii pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanității; ca avocat al drepturilor omului, prizonier al conștiinței, om al păcii internaționale.

Reporter Youth.md: Besedovschi Cătălina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // ARTICO angajează șef secție activități extrașcolare
Next Laborator de creație pentru tineri: EDU-ART 2020
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − one =