Istoria din spatele ingredientului delicios – ciocolata


Ciocolata, răsfățul care acum se află liniștit în învelișul său poartă o poveste despre locuri exotice, călătorii lungi și familii mici care au crescut acești pomi. Pe măsură ce dezlipiți învelișul, descoperiți sămânța arborelui de cacao – și vă alăturați oamenilor din întreaga lume care s-au orientat către această mâncare misterioasă pentru ritual, medicamente și plăcere gustativă în ultimii 4.000 de ani.

Cine a inventat ciocolata?

Istoria de 4.000 de ani a ciocolatei a început în Mesoamerica antică, Mexicul actual. Aici au fost găsite primele plante de cacao. Olmecii, una dintre primele civilizații din America Latină; au fost primii care au transformat planta de cacao în ciocolată. Își beau ciocolata în timpul ritualurilor și o foloseau ca medicament.

Secole mai târziu, mayașii lăudau ciocolata drept băutura zeilor. Ciocolata Maya era o infuzie venerată făcută din semințe de cacao prăjite și măcinate amestecate cu ardei iute, apă și făină de porumb. Mayans au turnat acest amestec dintr-o oală în alta, creând o băutură groasă spumoasă numită „ciocolată”, adică „apă amară”.

Până în secolul al XV-lea, aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă. Ei credeau că ciocolata era un cadou de la zeul Quetzalcoatl și o beau ca o băutură răcoritoare; ca afrodiziac și chiar ca să se pregătească pentru război.

Chocolate Cookies on White Plastic Pack

Ciocolata ajunge în Spania

Nimeni nu știe sigur când a venit ciocolata în Spania. Legenda spune că exploratorul Hernán Cortés a adus ciocolată în patria sa în 1528. Se crede că Cortés a descoperit ciocolata în timpul unei expediții în America. În căutarea aurului și a bogățiilor; el a găsit în schimb o ceașcă de cacao dată de împăratul aztec.

Când Cortés s-a întors acasă, a introdus semințele de cacao în spaniolă. Deși încă servită ca băutură, ciocolata spaniolă a fost amestecată cu zahăr și miere pentru a indulci gustul natural amar. Ciocolata a devenit rapid populară printre cei bogați și bogați. Chiar și călugării catolici au iubit ciocolata și au băut-o pentru a ajuta practicile religioase.

Ciocolata seduce Europa

Spaniolii au ținut ciocolata liniștită foarte mult timp. A trecut aproape un secol înainte ca tratamentul să ajungă în Franța vecină și apoi în restul Europei. În 1615, regele francez Ludovic al XIII-lea s-a căsătorit cu Ana de Austria, fiica regelui spaniol Filip al III-lea. Pentru a sărbători unirea, ea a adus probe de ciocolată la curțile regale din Franța.

Chocolate With Milted Chocolate on White Ceramic Plate

O Revoluție

Istoria ciocolatei continuă, deoarece răsfățul a rămas extrem de popular în rândul aristocrației europene.Clasele superioare au consumat ciocolată pentru beneficiile sale pentru sănătate; precum și pentru decadența sa. Ciocolata era încă produsă manual, ceea ce a fost un proces lent și laborios. Dar odată cu Revoluția Industrială după colț; lucrurile erau pe cale să se schimbe.

În 1828, invenția presei de ciocolată a revoluționat fabricarea. Acest dispozitiv inovator ar putea stoarce untul de cacao din boabele de cacao prăjite, lăsând în urmă o pudră de cacao fină. Pulberea a fost apoi amestecată cu lichide și turnată într-o matriță; unde s-a solidificat într-o bară de ciocolată comestibilă.

Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Chirilov Cristian

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous MAD ZINE o revistă despre sănătate și suferințe mentale, așteaptă istoria ta!
Next Tabără de creație literară pentru tineri scriitori Petre Stoica în România
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 18 =