Cum acționează dezinformarea asupra adolescenților?


Dezinformare, propaganda, fake news, adevăruri alternative. Suntem într-o eră în care informația circulă rapid și anonim. Într-o eră în care să vezi și să crezi nu mai este în ordinea firească a lucrurilor.

Astăzi, echipa Youth.md îți prezintă câteva metode simple de a combate dezinformarea și propaganda.

Ce este dezinformarea?

DEZINFORMAREA este răspândirea conștientă a informațiilor false cu scopul de a obține anumite foloase. Aceste informații pot fi inventate sau pot avea la bază fapte reale, dar sunt prezentate în mod denaturat.

Cine ar putea avea interesul de a dezinforma și cu ce scop?

Faptul că informația înseamnă putere a fost constatat cu sute de ani în urmă, dar în secolul în care trăim asistăm practic la o explozie informațională, generată de dezvoltarea accelerată a tehnologiilor informaționale, așadar, și lupta pentru a gestiona curentele informaționale a devenit mai acerbă.

Scopurile rămân însă practic aceleași: obținerea avantajelor materiale sau influențarea anumitor procese sociale.

Ce scopuri poate avea dezinformarea?

  •  Câștigul de bani;
  • Obținerea puterii / influenței;
  •  Provocarea unei daune asupra imaginii unei persoane 

Dezinformarea poate fi folosită de mai mulți subiecți cum ar fi:

  •  Politicieni; Grupuri de interes;
  • Agenți economicii; Organizații.
  •  Mass-Media;

Dezinformarea ne influențează într-un mod negativ și, de multe ori, fără să ne dăm seama de acest lucru, devenim noi înșine agenți ai dezinformării. Inconștient, atunci când devenim victime ale dezinformării, trecem prin câteva etape, pe care le vom analiza în articolul următor.

Cursul de educație media pentru tineri este un produs al Clubului Studenților, elaborat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.

Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru” este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass-media din Republica Moldova și eforturi inovatoare de educație mediatică”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews Moldova.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Bursa Erasmus: impresiile Mariei Plugaru, studentă la universitatea Saarland, Germania
Next Job pentru tineri // CRJM angajează asistent/ă de comunicare
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =