Bursa Erasmus: impresiile Mariei Plugaru, studentă la universitatea Saarland, Germania


Programul Erasmus a schimbat viața multor tineri din întreaga lume. Programul european de schimb de studenți “Erasmus +” este mult mai mult decât un program educațional – este un program de schimb cultural.

Mai multe informații despre această oportunitate ați putut afla din rubrica noastră “Erasmus Mai aproape de tineri”.

Una dintre invitate a fost și Maria Plugaru, care în decurs de 4 luni jumătate, a savurat din programul Erasmus, plecând într-un stagiu la Universitatea Saarland din Germania.

-Care sunt lucrurile care te-au impresionat în această aventură?

Chiar dacă nu are legătură cu studiile, cel mai impresionant lucru care mi s-a intiparit in memorie au fost excursiile, organizate în fiecare sâmbătă, pentru studenții străini. Anume acolo am făcut cunoștință cu o mulțime de studenți din toate colțurile lumii, cu care încă ținem  legătura.

-De ce ai ales anume Germania?

În acel moment eram studentă la limbi străine în anul 4, și îmi doream mult să îmbunătățesc germana. M-am gândit că e bine să aleg Germania, fiindcă așa voi putea vorbi cu nativii, și voi căpătat experiență 

-Ai întâmpinat greutăți atunci când ai plecat?

Chiar dacă eram sceptică cu privire la acest program la început, nu regret că am acceptat să plec. Fiecare universitate care acceptă studenți în diferite programe, ca și Erasmus de altfel, au o asociație speciala pentru studenții străini. Aceasta îi ajută să îți găsească conaționali care studiază la aceeași universitate. De asemenea, le fac cunoștință cu locurile dar și persoanele străine, organizând petreceri și excursii.

Câteva sfaturi de la Elena Plugaru pentru cei care se gândesc să aplice pentru a obține o bursă Erasmus:

  • Chiar dacă vă e teamă să aplicați, trebuie să vă luați inima în dinți, deoarece vi se deschid mii de uşi, amintiri de neuitat, dar și legați prietenii pe viață.
  • Dacă va doriți sa va învățați a învăța, trebuie să aplicații la programul Erasmus. În celelalte țări, studenții nu au cărți, dar și învață individual, fapt care îi ajuta să fie responsabili.
  • Germanii nu se grăbesc deloc, iar noi avem de învățat  de la ei acest lucru, deoarece suntem mereu grăbiți. Ei își alocă un anumit timp pentru a se gândi, dar și a realiza o anumită însărcinare.

Proiectul este susținut financiar în cadrul Programului de granturi mici-2021, lansat de către Direcția generală educație, tineret şi sport a Consiliului Municipal de Tineret Chişinău.

Nu ezita să ne urmăreşti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Curs despre scrierea proiectelor din fonduri europene
Next Cum acționează dezinformarea asupra adolescenților?
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 1 =