#ClimateChange – Ce sunt schimbările climatice și ce facem cu ele?


Schimbările climatice. O frază care devine deja familiară în spațiul mass-media, dar încă nu este atât de familiară în lista sarcinilor prioritare ale Statelor, organizațiilor și companiilor, cât ar trebui să fie [deja necesară urgent]. Schimbările climatice nu se referă doar la topirea ghețarilor și la urșii polari, care sunt undeva departe și par să ne preocupe mai puțin – ci și la schimbările pe termen lung ale temperaturii, condițiilor meteorologice și modului nostru obișnuit de viață.

În timp ce cea de-a 26-a sesiune a Conferinței ONU privind schimbările climatice are loc la Glasgow, vă vom spune ce este important să știți astăzi despre acest subiect.

NATURA! SAU OAMENI?

Există schimbări naturale și antropice – adică legate de activitatea umană. Astăzi, activitatea umană este principalul motiv pentru accelerarea schimbărilor climatice. Dacă schimbările naturale durează zeci de mii de ani, atunci schimbările antropice ne conduc de sute de ori mai repede la schimbări pentru care umanitatea nu are timp să se pregătească (consumul de resurse sau acumularea de deșeuri are loc mai repede decât umanitatea găsește o modalitate de a restabili mediul).

DE CE ASTA MĂ PRIVEȘTE ATÂT PE MINE, CÂT ȘI PE TINE?

Schimbările climatice exacerbează problemele existente de mediu, sociale și economice. Țara noastră este un exemplu frapant. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, deoarece avem un ecosistem foarte neprotejat, precum și un nivel extrem de scăzut de interes și înțelegere a acestei probleme. Observăm și experimentăm fenomene naturale extreme: secete, inundații, uragane și incendii care duc la distrugerea infrastructurii, foamete, lipsa de apă curată în țara noastră sau în alte țări… E îngrozitor, dar noi nu ne gândim suficient la cauze, precum și la posibilitățile de atenuare sau evitare a daunelor.

Chiar tu ești persoana care poate face anumite schimbări spre mai bine! Vrei să afli cum anume? Accesează acest link și vezi ce recomandări pot fi aplicabile în casa și familia ta!

INFORMAȚII = IMPACT

Informarea și diseminarea informației reprezintă o modalitate importantă de influențare. Sensibilizarea oamenilor și activismul civic vor contribui la atragerea atenției asupra gravității problemei, precum și la încurajarea oamenilor să ia măsuri. Acum este necesar să acționăm, deoarece doar 9-10 ani separă Moldova de schimbările climatice ireversibile.

Unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul climei are deja loc (31 octombrie – 12 noiembrie) – conferința globală privind schimbările climatice, care se desfășoară în Glasgow (Scoția), cu participarea unor delegații din aproape 200 de țări (Moldova printre ele), mii de experți în probleme climatice, lideri de afaceri, reprezentanți ai societății civile, organizații non-guvernamentale și jurnaliști din întreaga lume.

În ajunul fiecărei asemenea conferințe, activiștii verzi din diferite țări participă la eco-proteste, agitând statele să treacă la energia verde pentru a încetini schimbările climatice.

Iată câteva exemple de proteste în 2021:

  • cel mai mare protest climatic din istorie și primul de la începutul pandemiei a avut loc în septembrie în Germania sub sloganul: “schimbarea va veni de pe străzi.” Protestatarii au cerut statelor să ia măsuri active în ceea ce privește problemele climatice și justiția de mediu. Mai detaliat: https://clck.ru/YWvkg
  • la Muzeul științei din Londra, activiștii climatici au protestat împotriva sponsorilor combustibililor fosili. Aflați mai multe: https://clck.ru/YWue5
  • Un protest a avut loc la New York. Activiștii au încercat să creeze presiuni asupra președintelui american Joe Biden pentru a introduce legi care vizează reducerea schimbărilor climatice. Aflați mai multe: https://clck.ru/YWvEa 

Iată o astfel de inițiativă și o poveste neobișnuită a tinerilor care, la fel, au conștientizat problema:

Text: stagiara Aliona Talmazan cu sprijinul și ghidarea echipei EcoVisio

Citește articolul integral, accesând acest link: www.ecovisio.org/ro/resurse/articole/schimbari-climatice

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 4 cele mai bune limbaje de programare în 2021
Next ARTICO vine cu o sesiune LIVE pentru toți cei interesați de educația copiilor
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 17 =