Agatha Christie a fost o scriitoare prolifică, care a publicat 66 de romane polițiste și 14 colecții de nuvele de-a lungul carierei sale ilustre. În 1976, celebra autoare britanică de romane detective a împărtășit o lista a celor mai bune zece cărți ale ei, după părerea sa personală.
- Considerată acum „regina misterului”, Agatha Christie s-a născut într-o familie bună din clasa de mijloc din sud-vestul Angliei și a învățat singură să citească până la vârsta de cinci ani. Până la vârsta de 18 ani, ea crea povestiri scurte și, în timpul Primului Război Mondial, a început să scrie romane polițiste. Debutul ei, The Mysterious Affair at Styles, a fost publicat în 1920 și l-a prezentat pe inspectorul Hercule Poirot, un personaj care va apărea în jumătate din romanele ei, pe lângă cincizeci de povestiri și două piese de teatru.
- Cu câțiva ani înainte de a muri în 1976, la vârsta de 85 de ani, Christie a distribuit o listă cu propriile ei top 10 lucrări.
The Murder of Roger Ackroyd: A Hercule Poirot Mystery (1926)
Christie spune că „The Murder of Roger Ackroyd” este „un favorit general”. A fost al treilea roman care îl prezenta pe detectivul Hercule Poirot, iar în această poveste, Poirot se retrage într-un mic sat englez numit King’s Abbot. Acolo, o văduvă bogată pe nume doamna Ferrars se sinucide în mod neașteptat – iar a doua zi, logodnicul ei, Roger Ackroyd, este găsit înjunghiat până la moarte. Poirot iese din pensionare la cererea fiicei lui Ackroyd, Flora, pentru a rezolva cazul.
Acest roman a fost adaptat într-un film din 1931, primul film sonor bazat pe o lucrare Agatha Christie. Orson Welles a adaptat, de asemenea, The Murder of Roger Ackroyd într-o piesă de teatru radiofonic în 1939.
Thirteen Problems (1932)
Aceasta este singura colecție de povestiri din top 10 a lui Christie, iar toate poveștile din interior o prezintă pe detectivul Miss Marple, marcând prima ei apariție în ficțiunea lui Christie. Informația de pe prima ediție a The Thirteen Problems spune: „Domnișoara Marple, acea încântătoare deșteaptă năducă din sat care rezolvă cele mai uimitoare mistere în liniște și discret, de pe scaunul ei de lângă șemineu, apare în fiecare dintre poveștile care cuprind Cele treisprezece probleme. Fiecare poveste. este o mică capodoperă a detectării, inteligentă și ingenioasă, cu doar acea întorsătură suplimentară pe care doar Agatha Christie o poate oferi.”
Murder on the Orient Express: A Hercule Poirot Mystery (1934)
Murder on the Orient Express a marcat cea de-a zecea carte cu detectivul Hercule Poirot, iar Christie a clasat acest roman printre preferatele ei pentru că era „o idee nouă pentru un complot”. Povestea are loc pe trenul Orient Express, care s-a oprit din cauza ninsorilor abundente. Poirot, care se află în trenul care călătorește spre Londra, rezolvă uciderea unui pasager. Murder on the Orient Express este prezentat drept „cel mai citit mister din toate timpurile” și a fost adaptat de mai multe ori, inclusiv cel mai recent într-un film din 2017; regizat Kenneth Branagh, cu o distribuție de stele.
The Moving Finger: A Miss Marple Mystery (1943)
Degetul în mișcare s-a clasat în top 10 a Agathei Christie, deoarece ea a recitit-o chiar înainte de a face cronica cărților ei preferate și „îi plăcea să o citească din nou, foarte mult”. Acesta este al patrulea mister Miss Marple și o prezintă pe Miss Marple într-un rol minor; ea apare doar la sfârșitul cărții, când poliția nu a reușit să rezolve crima. Intriga: Într-un orășel mic din Lymstock din Devon, locuitorii nou sosiți sunt frații Jerry și Joanna Burton. Ei primesc în curând scrisori anonime în care îi acuză că sunt iubiți, nu frați și află că mulți rezidenți primesc aceste scrisori cu „pix otrăvitor”. Când soția unui avocat local este găsită moartă, poliția începe o căutare a autorului scrisorii.
Towards Zero (1944)
În acest mister din 1944, o petrecere incomodă în casă se adună la Gull’s Point, casa de pe litoral a unei văduve în vârstă, Lady Tressilian. În curând, prietena lui Lady Tressilian moare; aparent din cauze naturale – și ea este ulterior găsită ucisă și servitoarea ei drogată. Superintendentul Battle, un detectiv și nepotul său, sunt aduși pentru a rezolva cazul. Acest roman este al cincilea și ultima apariție a lui Battle în ficțiunea lui Christie.De ce îi place Agathei Christie această carte? „Mi s-a părut interesant să lucrez la ideea unor oameni din diferite locuri care vin spre o crimă, în loc să încep cu crima și să lucrez de la aceasta.”
And Then There Were None (1939)
And Then There Were None nu este doar cartea preferată a autoarei , dar a fost, în 2015, votată public drept cel mai bun roman al Agathei Christie. De asemenea, Christie iubește misterul și l-a clasat printre primele zece ale ei, pentru că a fost „o tehnică dificilă, care a fost o provocare și așa că mi-a plăcut și cred că am rezolvat-o în mod satisfăcător”. „Tehnica dificilă” la care se referă ea este faptul că complotul este structurat în jurul unei rime de numărare pentru copii, în care cele zece victime sunt ucise într-un mod care corespunde unei linii a rimei; și în cele din urmă nu rămâne nimeni.
Crooked House
„Scrierea romanului Crooked House a fost o plăcere pură și mă simt îndreptățită să cred că este unul dintre cele mai bune ale mele”, a scris Agatha Christie. Intriga: „Soții Leonide sunt o mare familie fericită care trăiesc într-un conac. Asta până când șeful gospodăriei, Aristide, este ucis cu o injecție fatală de barbituric. Suspiciunea cade în mod firesc asupra tinerei văduve a bătrânului, de cincizeci de ani.”
A Murder Is Announced: A Miss Marple Mystery (1950)
A Murder Is Announced începe cu o declarație într-un ziar local pe care scrie „O crimă este anunțată și va avea loc vineri, 29 octombrie, la Little Paddocks, la ora 18.30. Prietenii acceptă aceasta, singura insinuare”. Când sătenii ajung la Little Paddocks, luminile se sting la 6:30 și un bărbat înarmat este ucis. În 1956, această poveste a devenit prima Miss Marple adaptată pentru televiziune; cu Gracie Fields în rolul domnișoarei Marple și Roger Moore în rolul lui Patrick Simmons, unul dintre săteni. Este una dintre favoritele Agathei Christie pentru că, așa cum scrie ea, „am crezut că toate personajele sunt interesante despre care să scriu și am simțit că le cunoșteam destul de bine până când cartea a fost terminată”.
Ordeal by Innocence (1958)
Agatha Christie explică că romanul, este „o idee pe care o aveam de ceva vreme înainte de a începe să lucrez la ea”. În roman, Rachel Argyle, o mamă a cinci copii, este ucisă. Fiul ei Jacko este arestat pentru crimă, judecat și condamnat. Mai târziu moare după șase luni de închisoare. Câțiva ani după aceea, un bărbat pe nume Dr. Calgary apare la casa din Argyle, spunând că Jacko este nevinovat – pentru că alibiul său era adevărat. Calgary abia și-a amintit, după ce și-a revenit după pierderea memoriei cauzată de o comoție cerebrală. Familia Argyle trebuie apoi să ia în considerare faptul că o crimă este încă printre ei.
Endless Night (1967)
De obicei, Agatha Christie își scria cărțile în trei sau patru luni, dar a scris Endless Night, în doar șase săptămâni. La momentul listei sale din 1972 cu cele mai bune lucrări, ea a remarcat că acest roman era preferatul ei „în prezent”. Intriga: „Când nu mai are bani, Michael Rogers descoperă frumoasa casă de la Gypsy’s Acre și apoi o întâlnește pe moștenitoarea Ellie, se pare că toate visele lui s-au împlinit deodată. Dar ignoră avertismentul unei bătrâne despre un blestem străvechi și răul începe să se împlinească. După cum Michael învață curând: Gypsy’s Acre este locul în care au loc „accidente” fatale.”
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Cernețchi Alisa
No Comment