Expoziție la Muzeul Național de Artă: „Un tandem remarcabil: Carol SCHMIDT și Alexandru BERNARDAZZI”


Expoziție – „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI”. Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului „Moștenirea cultural –istorică a Chișinăului” dedicat aniversării a 175 ani de la nașterea primarului Carol Schmidt și 190 ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi.

Expoziția este organizată de Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău și Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Grupul civic pentru Patrimoniu Cultural, Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Revista „Dialogica”, Agenția Națională a Arhivelor.

Timp de trei luni, o echipă de cercetători științifici și muzeografi, au studiat arhivele Muzeului Național de Istorie a Moldovei a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, precum și a Agenției Naționale a Arhivelor, și au selectat 150 de fotografii care reflectă domeniul de infrastructură și arhitectură a orașului, în perioada ultimului pătrar al sec. XIX.

În această perioadă, Chișinăul a cunoscut o dezvoltare edilitară și arhitecturală de excepție. Fenomenul se datorează unui tandem administrativ primar-arhitect, unic în istoria orașului, care au contribuit prin profesionalism și efort la edificarea unui oraș modern, în perioada urbanizării.

În perioada acestei conlucrări au fost pavate străzi și trotuare, au fost amenajate piețe și parcuri, utilizând spațiile libere și punând accent pe aspectul arhitectural al orașului. Concetățenii le-au recunoscut meritele încă pe când erau în viață: Alexandru Bernardazzi a primit titulatura de ”Cetățean de onoare a orașului” iar cu numele lui Carol Schmidt a fost redenumită strada pe care a locuit cel mai longeviv primar al Chișinăului.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în perioada 25 iunie – 25 iulie 2021, pe adresa str. 31 August 1989, nr. 115.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino să cunoști orașul Hîncești - localitate plină de obiective turistice!
Next Asociația ,,Moldova pentru viață” invită toți doritorii la acțiunea „Alerg pentru Viață”
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =