Ce sunt proteinele și ce importanță au pentru organism


Probabil că ai auzit vorbindu-se des despre proteine și despre faptul că sunt esențiale dacă vrei să duci un mod de viață sănătos. Cu toate acestea, poate că n-ai intrat, cu adevărat, în esența informației despre necesitatea lor și de unde le putem dobândi. Așa că ai ocazia să descoperi aici mai multe despre importanța consumării proteinelor și efectele acestora asupra aspectului nostru fizic.

Ce reprezintă proteinele

Proteinele sunt, în primul rând, componentele fundamentale ale tuturor celulelor vii, indispensabile pentru dezvoltarea, reproducerea și funcționarea normală a ființelor vii. Ele sunt substanțe organice cu o greutate moleculară mare, formate dintr-un anumit număr de aminoacizi, uniți între ei prin legături peptidice. Organismul uman cuprinde circa 100.000 de tipuri de proteine diferite.

Proteinele sunt necesare pentru:

  • Integritatea structurală a celulelor și creșterea organismului
  • Formarea de enzime, sucuri digestive, hemoglobină şi hormoni
  • Protecția organismului împotriva infecțiilor
  • Regenerează țesuturile
  • Produce laptele matern în timpul alăptării
  • Ajută la transportul de oxigen și substanțe nutritive

Ce se întâmplă în cazul deficitului de proteine

Simptomele specifice deficitului de proteine în organism sunt: scăderea în greutate, linii pe unghiile degetelor de la mâini şi picioare, căderea părului, descuamarea pielii, erupţii cutanate, vindecarea dificilă a rănilor, dureri musculare. Dacă însă deficitul de proteine este mai sever atunci apare depresia, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, stări de leşin sau poate duce la tulburări cardiace, anemie, deteriorarea muşchilor, disfuncţia organelor, artrite, afecţiuni hepatice, favorizează apariţia cancerului de colon, cancer mamar şi în final poate provoca decesul.

Este important de știut și faptul că proteinele răspund de creştere și formarea copiilor, gravidele având nevoie în special de un aport proteic esențial iar deficitul acestora inhibă creşterea şi dezvoltarea normală a fătului.

Câtă proteine trebuie să consumi zilnic

·       0,83 grame proteine per kg de greutate corporală – pentru adulți, indiferent de vârstă 

·       0,83 – 1,31 grame per kg de greutate corporală, pentru sugari, copii și adolescenți, în funcție de vârstă.

În ce alimente se află cele mai multe proteine

  • Proteinele provin din surse vegetale (soia, cereale integrale, fructe oleaginoase, fasole, linte, mazăre, quinoa, ciuperci) sau din surse animale ( carne, peste, ouă, lactate).
  • Organismul are nevoie de 9 aminoacizi esențiali (leucină, izoleucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, histidină, valină), așa că pentru asigurarea unei surse complete de proteine trebuie identificați în totalitate în cadrul dietei alimentare. 
  • Dintre proteinele animale, se recomandă pentru un aport maxim de proteine: carne de pește, pui și curcan, lactate slab procesate și ouă.
  • Pentru un consum optim de proteine este indicată alegerea unor surse de  proteine cu un conținut scăzut în grăsimi saturate, de aceea trebuie evitați carbohidrații foarte procesați.

Așadar, nu uita să te informezi dacă alegi să introduci suplimente proteice în alimentația ta, să ai grijă la produsele pe care le consumi și la efectele lor asupra organismului.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Albu Dumitrița 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tech Women Moldova te invită la un nou eveniment
Next Avantajele și provocările Inteligenței Artificiale
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply