Ateliere internaționale pentru studenți despre ghetourile din Cernăuți, Chișinău și Grodno


ateliere internaționale pentru studenți

La proiectul digital internațional „Cartografierea ghetourilor Cernăuți, Grodno și Chișinău” sunt invitați să participe toți studenții din Moldova. Participanții vor desfășura împreună cu multiplicatorii societății civile, istoricii și experții IT mai multe ateliere și vor concepe microproiecte în mod individual sau în grup.

În urma unei cartografieri minuțioase, participanții vor cunoaște viața evreilor din ghetourile Grodno, Cernăuți și Chișinău din anii 1941-1944. Cu ajutorul metodelor digitale inovative, ei vor porni pe urmele acestei istorii în căutarea răspunsurilor la diverse întrebări. Unde exact se afla ghetoul? Cum a fost construit și cum decurgea viața în aceste ghetouri? Ce ne mărturisesc amintirile personale despre această perioadă de timp? Care este astăzi memoria despre aceste ghetouri și care instituții se preocupă de comemorarea istoriei evreilor în aceste orașe?

Proiectul se va desfășura conform următorului grafic:

  • Atelier-impuls (trei zile, septembrie și octombrie);
  • Microproiecte și seminare locale (octombrie și noiembrie);
  • Comunicare virtuală cu participanții (șase întâlniri online);
  • Ateliere virtuale internaționale (trei zile, noiembrie și decembrie);
  • Intermedierea proiectului în școli și instituții educaționale (decembrie 2020).

Limbile de lucru vor fi româna, rusa, engleza sau germana. Drept rezultat al participării cu succes, studenții vor primi certificate de participare.

Condițiile de participare

Participanții sunt rugați să expedieze o scrisoare scurtă de motivare în rusă (maximum 3 000 de caractere), expediată la responsabilii de proiect dr. Galina Corman (galina_corman@yahoo.de), dr. Markus Winkler (winkler@ikgs.de) sau Mîkola Kușnir (mkuschnir@ukr.net) până pe 7 septembrie 2020. În scrisoare este necesar să comunicați motivul de participare la proiect, cunoștințele de limbi străine și locul unde studiați. După concurs, veți fi informați despre decizia finală.

Proiectul este susținut de Institutul de Cultură și Istorie Germană în Europa de Sud-Est al Universității „Ludwig Maximilian” (München), Muzeul de Istorie al Evreilor și Culturii Bucovinei (Cernăuți) al Universității Naționale „Jurij-Fedkowytsch” (Cernăuți), Muzeul de Istorie al Universității de Stat din Moldova (Chișinău) și ONG-ul Al treilea Sector – Centrul de suport informațional al inițiativelor publice (Grodno).

Proiectul este finanțat de: Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania în cadrul Programului „Consolidarea Colaborării cu Societatea Civilă din Țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Previous Granturi în sectorul justiției: INVENTO lansează Maratonul Justiției
Next A fost lansată expoziția „Saloanele Moldovei” care prezintă lucrările artiștilor contemporani români
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *