[Foto] Biserul – meșteșug sau artă? Descoperă lucrările unei adolescente din Moldova


biserul

Pentru prima dată biserul a apărut în epoca Renașterii, sec. al XVI-le-a, în Anglia. Se consideră că principala tehnică utilizată la confecționarea florilor din mărgele este cea franceză, însă s-au găsit exemple de astfel de artă și în Italia (unde au fost făcute mărgele mici de sticlă), până în nordul Angliei.

Povestirile despre producția și utilizarea florilor sunt în general romantice: -țăranii adunau mărgele deformate care nu erau potrivite pentru rochiile femeilor nobile, le înșirau pe păr de cal sau sârmă de cupru și le sculptau în flori pe care le vindeau ulterior claselor superioare.

Ca și alte arte populare, celebritatea florilor din mărgele a crescut și a scăzut de-a lungul secolelor, generația secolului XXI foarte puțin practică biserul, deoarece este un lucru migălos și necesită multă răbdare și atenție.

Bîtă Georgeta – adolescentă pasionată

În Raionul Hâncești, comuna Bobeica, biserul este pasiunea și motivația unei talentate adolescente de 19 ani, Bîtă Georgeta. Ea confecționează flori, bijuterii, icoane și multe alte lucruri originale din mărgele. Biserul îl practică deja de 8 ani, lucrările ei au ajuns în unele regiuni de peste hotare, în Chișinău și în localitatea natală.

Se spune că oamenii talentați, care au un dar deosebit de la natura, au de suferit. În pofida faptului că are o afecțiune cronică de la o vârstă foarte fragedă și orice acțiune nesigură poate fi fatală, ea speră că florile din mărgele nu se vor ofili niciodată și vor rămâne o amintire vie despre ea.

Vorbind cu tânăra creatoare, mi-a povestit câte ceva din procesul de lucru și cu cât greu dobândește materialele.

Materialele le cumpăr din Rusia l-a moment, cumpăr în mare parte mărgele chinezeşti deoarece asortimentul este mai mare, dar optez și pentru biser ceh şi japonez deoarece ele sunt mult mai fine şi regulate, iar pentru detalii sunt extraordinare!

La început, cu ajutorul spinerului pentru mărgele, pun pe sîrma floristică de diferite culori o cantitate destul de mare de mărgele (pînă la 7-10 m), iar apoi încep să redau forma petalelor, pe care mai apoi le unesc și obțin o floare.

Sunt diferite tehnici de împletire cu mărgele dar cele mai populare sunt tehnica franceză și tehnica franceză combinată. În dependenţă de dificultatea şi mărimea florii sau a compoziției, confecţionarea poate dura de la 6 ore pânâ la 3 săptămâni de lucru continuu. Totuşi, rezultatul te face să uiți sau să nu simți adesea că ai lucrat, deoarece eşti conștient de faptul că ai oferit suflet “ţărânii”.

Tânăra creatoare are și un cont de Instagram dedicat artei din biser https://instagram.com/flori_handmade. Dacă sunteţi în căutare de lucrări handmade, flori originale, create cu suflet, puteți comanda de la Handmade by Geta. Cu drag, pentru cei dragi!

La întrebarea „Ce este biserul, meșteșug sau artă?” Din partea mea, ca artist plastic, consider că e o artă, dar ca orice artă nu e pe înțelesul tuturor. Fiecare cititor va găsi un răspuns individual la această întrebare.

Nu ezita să urmărești youth.md și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous [ANUNȚ] Deschiderea unei noi librării ,,LIBRARIUS”
Next Ce este dezvoltarea personală și care este importanța ei
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 2 =