Care este țara în care nu trăiesc țânțarii?


A venit vara, anotimpul cel mai așteptat de copii. Însă odată cu vacanța mare, își fac apariția și țânțarii, insectele care ne dau bătăi de cap  în serile de vară. Astăzi, vei afla care este singura țară unde nu există țânțari.

Islanda

Cu o populație de 317,000 de locuitori, Islanda este una dintre puținele țări insulare din Europa. Aceasta se află între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic.

Un alt motiv pentru care această țară duce lipsă de țânțari ar putea fi și faptul că insectele n-ar avea destul timp cu vreme caldă la dispoziție pentru a ajunge la maturitate până când vremea rece cuprinde iarăși zona.

În Regiunea Arctică, există numeroase iazuri de mică adâncime în care țânțarii depun ouă. Aceste iazuri sunt primele care se încălzesc și se dezghețează odată ce temperatura începe să crească. Cum în Islanda nu există aceste iazuri, nici țânțarii nu au unde să se reproducă.

Câteva curiozități despre Islanda 

În Islanda, oamenii nu au nume de familie

În mod ciudat, aici oamenii din Islanda nu poartă nume de familie și se folosește patronimicul (nume pe care îl poartă -după tată- toți membrii unei familii). Astfel, pentru un fiu se folosește sufixul „son”, iar pentru o fiică se folosește sufixul „dottir”.

Islanda are unul dintre cele mai vechi sisteme democratice

Democrația s-a instalat aici în 930, iar foloasele pe care le trag în prezent reprezintă o egalitate imbatabilă între femei și bărbați; dar pentru islandezi asta nu înseamnă mare lucru, tocmai pentru că cele două sexe sunt exact la fel, așadar nu văd niciun motiv pentru a se angaja în discuții nesfârșite și aprinse în această chestiune. Mai mult, Islanda a fost prima democrație din lume care a avut o femeie președinte.

Islanda, fără restricții sanitare de vineri
Adio Fast food-uri și băuturi carbogazoase

Ajuns pe pământul Islandei, niciun ”Mc Donald’s” nu-ți va ieși în cale, ia-ți adio de la hamburgerii între care se topește felia de brânză îmbibată în colorant sau de la cartofii prăjiți impecabil cu gust de păcat. Ultimul astfel de fast-food s-a închis în 2009 și ai înclina, pe bună dreptate, să îți scoți pălăria în semn de respect. Totul până să afli că nu-i populație pe-această planetă care să dea pe gât mai mulți litri de băuturi carbogazoase.

Mamele își lasă liniștite cărucioarele cu tot cu bebeluși afară când intră, de exemplu, într-un magazin

Nu trage vreo concluzie malițioasă aruncând cu eticheta „denaturat”. Nu, mamele islandeze sunt la fel de iubitoare și grijulii ca oricare altele. Ceea ce-i diferit în Islanda este o rată infimă de crimă și violență. Atât de nesemnificativă, încât domnii polițiști nici nu se mai sinchisesc să-și ia pistoalele cu ei atunci când pleacă dimineața la muncă în teren (rămânând astfel mai mult spațiu pentru gogoși).

  • Comparativ cu siguranța și pacea care domnesc aici, chiar și țări precum Danemarca, Norvegia sau Suedia ar putea părea ticsite de infractori și făr’ de legi. O explicație pertinentă pentru acest ideal societal este faptul că nu există aproape nicio diferență între clasele sociale, toată lumea are la fel de mult, iar tensiunile economice lipsesc cu desăvârșire. Un alt motiv plauzibil este absența (sau rata extrem de mică de consum) a drogurilor puternice.
Circuit in Islanda – Haideti cu mine in Iulie 2022! | Razvan Pascu

Sper că acest articol ți-a stârnit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul nostru Youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești coordonator/oare de voluntari? Atunci această oportunitate este pentru TINE
Next Câteva beneficii miraculoase ale lămâilor
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − six =