Călătorește virtual prin Chișinău! Proiect fotografic creat de Victor Dragancea


Descoperă amprenta istoriei asupra câtorva locuri istorice din Chișinău și povestea din spatele acestor monumente culturale.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf (numit un timp Porțile Sfinte, iar sub regimul sovietic — Arcul Victoriei și Arcul Biruinței) este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, parte a Ansamblului Catedrala Nașterii Domnului. A fost construit în anii 1840–1841, pentru a comemorarea victoriei armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828–1829. În interiorul arcului se află un clopot gigant cu greutatea de 6,4 tone, care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război. 

Arcul de triumf din Chișinău se află pe axa de simetrie a ansamblului arhitectural ce mai cuprinde și Catedrala Nașterii Domnului, Clopotnița acesteia, Piața Marii Adunări Naționale și Casa Guvernului din Chișinău.

Catedrala Nașterea Domnului

Catedrala Nașterea Domnului este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe. Primul post de radio din Chișinău, Radio Basarabia, a fost inaugurat oficial prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană pe 8 octombrie 1939.

Primăria

Clădirea primăriei municipiului Chișinău este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, la inițiativa Academiei de Științe.

Clădirea inițială, care avea ca destinație găzduirea Dumei orășenești a fost terminată în 1901. În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost grav deteriorată în urma bombardamentelor sovietice, fiind reconstruită în anii postbelici după fotografiile clădirii.

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia. Chiar dacă la Chișinău au existat teatre și până atunci, totuși acesta este primul Teatru Național.

Teatrul a fost ianaugurat la 6 octombire 1921, ca urmare a inițiativei unui grup de intelectuali și oameni politici: Zamfir Arbore, Ion Inclueț, Pan Halippa, Octavian Goga ș.a.

Casa Guvernului

Casa Guvernului din Chișinău este o clădire cu destinație administrativă situată pe Bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova. În prezent, aici se află sediul Guvernului Republicii Moldova.

Pentru mai multe articole și oportunități, urmărește paginile de Facebook și Instagram.

Fotograf Youth.md: Victor Dragancea

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Anima // CATalizator // Maraton Quest online „Voluntariat – în localitatea mea”
Next Clubul Voluntarilor ARTICO organizează un nou eveniment offline „Play With Us”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − fourteen =