Antreprenoriatul se referă la procesul de inițiere a unei afaceri. Astăzi, antreprenorii sunt văzuți ca fiind pietrele de temelie ale unei economii capitaliste de succes. Dar e posibil ca până și marii antreprenori să nu știe de unde a început antreprenoriatul. Cine au fost primii antreprenori? Cum a apărut acesta? Astăzi veți afla.
Date istorice:
Poate sună incredibil, dar primii antreprenori sunt știuți de acum aproape 20.000 de ani. Se presupune ca prima tranzacție realizată între oameni a avut loc în jurul anului 17.000 î.Hr.; în Noua Guinee, unde localnicii obișnuiau să facă schimb de obsidian (o sticlă vulcanică apreciată pentru utilizarea sa în instrumente de vânătoare) cu alte bunuri necesare, cum ar fi unelte, piei și alimente.
Acest tip de antreprenoriat timpuriu a continuat timp de milenii. Vânătorii-culegători făceau schimb de bunuri din diferite părți ale regiunilor respective pentru a oferi beneficii tribului din care făceau parte. Termenul care descrie acest proces se numește troc. Prima mare schimbare în antreprenoriat datează din timpul Revoluției Agricole, care a avut loc în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.
Revoluția agricolă a adus o schimbare majoră în istoria umană. Satele și orașele au început să se dezvolte aproape de terenurile fertile, iar oamenii au început să cultive plante și să domesticească animale. Specializându-se în diferite profesii, membrii comunităților puteau comercializa bunuri valoroase pentru procurarea de alimente. Aceștia au fost primii antreprenori din civilizația umană.
Cei care erau mereu în fruntea tuturor invențiilor, inovațiilor erau fără dar și poate antreprenorii. Unul dintre elementele cheie în istoria antreprenoriatului (și în istoria umană) a fost invenția banilor. Aceștia au facilitat comerțul pe distanțe lungi, au folosit ca mijloc de schimb și au oferit antreprenorilor o modalitate de a-și materializa și depozita valoarea. Începând cu perioada medievală, piețele au devenit tot mai populare.
Un lucru interesant îl reprezintă apariția mercantilismului in Evul Mediu, iar adepții acestei filozofii credeau că în lume există doar o cantitate finită de bogăție. Tot în această perioadă, au apărut unele dintre cele mai influente tehnologii din lume, inclusiv morile de vânt, ceasul mecanic, harta și presa de imprimare care urmau să schimbe cursul antreprenoriatului.
Antreprenoriatul în sec. XV:
Descoperirea lui Cristofor Columb a lumii noi, în 1492, a schimbat permanent spiritul antreprenorial. Idealurile mercantiliste, combinate cu o vastă lume nouă care aștepta să fie descoperită, i-a calificat pe exploratorii timpurii drept unii dintre cei mai bogați antreprenori. Atunci ei erau cunoscuți mai mult ca negustori și exploratori decât ca antreprenori.
Începând cu revoluția industrială, antreprenoriatul a trecut de la producția la scară mică în orașele mici, la producția extensivă din orașele mari.
Cantitatea producției de energie și disponibilitatea forței de muncă au alimentat această schimbare majoră. În cele din urmă, din aceste forțe puternice ale pieței au rezultat unii dintre cei mai mari antreprenori și inovatori din lume: Andrew Carnegie, J. Morgan, John D. Rockefeller, Frank Kenan și Henry Ford.
Iar după cel de-al Doilea Război Mondial antreprenoriatul a devenit un concept global Mijloacele bune de transport și comunicare au facilitat vânzarea de produse și servicii unei audiențe planetare.
În prezent secretul economiilor din intreaga lume o reprezinta antreprenorii, care joaca un rol vital în lumea în care trăim.
Pentru mai multe articole utile și interesante nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu cele mai captivante informații .
Reporter Youth.md: Chirilov Cristian
No Comment