5 cărți de dezvoltare personală care îți vor schimba viața


cărți dezvoltare personală

Iată o lista de 10 cărți de dezvoltare personală  – cărți pentru oameni inteligenți atât mental, cât și emoțional și spiritual – care te pot ajuta în procesul de creștere personală și autocunoaștere.

Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.

Mihai Eminescu

„Puterea prezentului – Ghid de dezvoltare spirituală” de Eckhart Tolle

Eckhart Tolle - Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituala. Editia  a V-a - elefant.md

Este un ghid al practicii spirituale și modului în care ne poate transforma propria viață. Ideea principală este că ne dezvoltăm abilitatea de a schimba lumea cu fiecare pas dacă lucrăm la transformarea din interior.

Mesajul acestei cărți este să trăim în prezent, pentru a avea o viață fericită. Cartea este un fel de călătorie spirituală spre cunoaștere și porneste de la ideea că mintea noastră este principala sursă de anxietate, pe lângă faptul ca este o unealtă extraordinară. De multe ori, obstacolele ce ne stau în cale sunt date de relațiile pe care le avem cu cei din jur.

Dacă nu vă puteți simți împăcat atunci când sunteți singur, veți căuta o relație pentru a va masca sentimentul de disconfort. Puteți fi sigur că aceasta formă de disconfort va apărea într-o formă sau alta în relație și că va veți considera probabil partenerul răspunzător pentru acest lucru.

Cartea îndeamnă la descoperirea sinelui autentic; la cunoaștere și dezvoltare spirituală; ancorându-ne în prezent.

„Secretele succesului – Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent” – Dale Carnegie

Secretele succesului - Dale Carnegie

„Nu vei avea niciodată succes dacă nu faci ceea ce-ți place.” – Dale Carnegie

Carnegie oferă o serie de sfaturi pentru dezvoltare personală, sfaturi ce se axează pe metode prin care interlocutorul să fie agreabil. Este vorba de prima impresie, importanța zâmbetului; metode prin care să te faci plăcut etc. Conform autorului, modul în care reacționează interlocutorul oglindește comportamentul nostru față de el. Mai exact, oamenii ne vor trata în modul în care noi îi tratam pe ei.

Dale Carnegie este cunoscut drept cel mai mare autor de cărți motivaționale din secolul XX. Principala idee din cărțile sale este că poți schimba comportamentele altor persoane schimband comportamentul tău și reacțiile lor.

De multe ori partenerul, clientul iritat, angajatul nemulțumit nu-și doresc de fapt decât un ascultător prietenos și înțelegător, față de care pot să spună exact ce au pe suflet.

„12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” – Jordan B. Peterson

Jordan B. Peterson - 12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul  nostru - elefant.md

Cartea este scrisă de psihologul clinician Jordan Peterson, și prezintă 12 Reguli de viață, axându-se pe libertate, disciplină, responsabilitate, dar și ceea ce înseamnă aventură. Sunt o serie de concepte filosofice, dar prezentate într-un mod profund, direct și cu unele note de umor.

Se bazează pe o serie de revelații ale religiilor lumii, și o serie de opere literare. Îndeamnă la asumarea responsabilității și oferă un fel de antidot la haosul din jur; redescoperirea unor vechi valori și obiceiuri.

Cartea definește și ideile de ordine și haos. „Ordinea” este definită de autor ca aliniere în funcție de normele sociale; structura socială și familiaritate. De pe altă parte, „haosul” înseamnă lucruri neașteptate. Ordinea și haosul sunt ca yin și yang-ul din tradiția taoistă. Ordinea este asociată cu albul și masculinul, iar haosul cu negrul sau femininul.

„Tată bogat, tată sărac” – de Robert T. Kiyosaki

Robert T. Kiyosaki - Tata bogat, tata sarac. Editia a V-a, revizuita -  elefant.md

Cartea oferă un set complet de principii pentru dezvoltare personală utile, sănătoase, pentru a trăi mai bine și mai eficient atunci când vine vorba de bani și de finanțele personale. Cartea folosește contrastul dintre două personaje, „tatăl sărac” și „tatăl bogat”; pentru a preda diferite principii financiare. Prima idee este ca cei care nu se descurca cu banii și au mai puțini bani sunt în aceasta situație pentru că lucrează pentru bani; în timp ce acei care se descurca cu banii și acumulează mai mult e pentru ca învață cum să facă banii să lucreze pentru ei.

Ideile principale sunt:

  • cei săraci sau din clasa socială de mijloc lucrează pentru bani, în timp ce cei care au bani – lasă banii sa lucreze pentru ei;
  • nu contează câți bani faci, ci cum îi păstrezi;
  • aptitudinea financiară este ceea ce faci cu banii după ce îi câștigi;
  • mintea este unealta cea mai puternică pentru a face bani.

Ești sărac doar dacă renunți. Cel mai important lucru este ca ai făcut ceva. Mulți oameni doar vorbesc și visează că se îmbogățesc. Tu ai făcut ceva.”

„Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace” – Franklin Covey

Cele 7 Deprinderi Ale Persoanelor Eficace by Covey (ebook)

Covey împărtășește cu noi 7 obiceiuri de dezvoltare personală pe care ar trebui să le adoptăm pentru a deveni cu adevărat eficienți în ceea ce dorim. Subliniază faptul că trebuie să trecem printr-o schimbare fundamentală în modul în care percepem lumea și ne percepem pe noi înșine. Este ca un ghid cu practici și etape bine structurate pentru a face posibilă schimbarea pe care o dorim.

Pentru Covey, eficacitatea este atunci când răspunsul este egal cu provocarea. Pe scurt, ne învață următoarele lucruri:

  1. Să fim proactivi
  2. Să începem cu finalul fixat în minte
  3. Să ne axăm pe ceea ce vrem să obținem și să prioritizăm
  4. Lucrează în echipă pentru rezultate optime
  5. Oferă-ți timp pentru a înțelege procesul
  6. Caută cele mai bune alternative
  7. Îmbunătățește-te permanent

Informații preluate de pe dearwoman.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Reporter Youth.md: Berehoi Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Antreprenoriatul în istorie, cum a evoluat și a ajuns așa cum îl cunoaștem
Next Dinozauri legendari care au cutreierat Pământul înaintea existenței tale
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =