Parlamentul Tinerilor. Înscrie-te acum în ediția 2023


Asociația INVENTO, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, deschide apelul pentru înscrieri la cea de-a șaptea ediție a proiectului „Parlamentul Tinerilor”.

Acest proiect reprezintă o simulare a procesului legislativ din Republica Moldova și se desfășoară în cadrul fracțiunilor politice, comisiilor parlamentare şi ședințelor plenare.

Ce îți va oferi această experiență?

Prin intermediul acestui proiect, organizatorii își propun să ofere tinerilor oportunitatea de a înțelege rolul şi funcţiile Parlamentului, să se familiarizeze cu doctrinele partidelor politice parlamentare, să înțeleagă procesele și tehnicile legislative în concordanță cu valorilor democratice, și să devină cetățeni activi în comunitățile din care vin.

Proiectul este deschis tinerilor cu vârste între 16 și 30 de ani din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană și autonomía găgăuză.

Participanții selectați vor beneficia de un program de instruire politică, care va avea loc în perioada 7-8 și 14-15  octombrie, precum și în prima parte a lunii noiembrie.

Ce trebuie să faci pentru a participa?

Pentru a participa la acest proiect, fiecare candidat va trebui să elaboreze o notă conceptuală (vezi modelul) referitoare la o problemă din următoarele domenii:

  • Educație (organizarea sistemului educațional, calitatea educației, programele naționale de tineret, etc.).
  • Protecție socială (servicii de sănătate, incluziunea persoanelor cu oportunități reduse pe piața muncii, protecția persoanelor cu dizabilități, familie, etc.).
  • Dezvoltare economică (dezvoltarea unor industrii specifice, stimulente pentru investiții, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri).
  • Protecția mediului (gestionarea deșeurilor, reducerea consumului, responsabilizarea mediului de afaceri, etc.).

Nota conceptuală este un document de analiză, care va demonstra spiritul critic și capacitatea participantului de a înțelege mediul local și național.

Înregistrarea pentru participare la proiect poate fi realizată în format electronic până în data de 30 septembrie 2023, ora 23:59, folosind una dintre următoarele modalități (la alegere):
# completarea online a dosarului de înscriere;

# expedierea dosarului de înscriere, care include Formularul de înregistrare, CV-ul personal, Nota Conceptuală și un video de 1 min. despre motivația de a aplica, la adresa de e-mail cu menționarea titlului „Parlamentul Tinerilor 2023” în subiectul mesajului.

Selecţia candidaţilor va fi realizată în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului, motivației şi a notei conceptuale propuse.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Sigmoid a deschis toamna cu evenimentul captivant și interactiv AI Open Day
Next Cum exprim un mesaj dificil - activitate offline în Chișinău
Maria Brinca
About the author

Maria Brinca

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + seventeen =