Află despre schimburile de tineret Erasmus+ din experiența Teodorei Drucec


În intervalul 17-25 septembrie, 10 tineri din Republica Molodva au participat într-un schimb de tineret numit ,,You(th) Voice Matters”, care a avut loc în Kiev, Ucraina. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul amplului program Erasmus+. În continuare vom afla despre experiența Teodorei Drucec, participantă în cadrul acestui Youth Exchange.

– Cum ai aflat de această oportunitate?

-Am aflat de această oportunitate prin intermediul grupurilor de Facebook despre Erasmus+ din care fac parte. Când apare un program nou, el mereu este distribuit în grupurile respective. De asemenea, am trimis formularul de înscriere mai multor prieteni de ai mei și ulterior am mers împreună!

– Ce te-a motivat să aplici?

-Eram interesată de proiectele finanțate de UE și de schimburile de tineret Erasmus+ încă de la 14-15 ani, însă în mare parte participarea începe de la vârsta de 16-18 ani. Așadar, mi-a fost mai greu să mă implic până acum, mai ales că din cauza pandemiei multe proiecte au fost contramandate.

-Cum este procesul de aplicare?

-Procesul de aplicare în cazul meu a fost foarte simplu. Am completat un formular în care îmi exprimam dorința de a participa și anumite detalii personale, ulterior am transmis organizatorilor și CV-ul meu. Modul de aplicare diferă de la proiect la proiect, nu există o formula general valabilă.

– În afară de participanții din Republica Moldova, au fost și alți tineri? Cum v-ați înțeles cu aceștia?

-Au fost în total 40 de participanți din 4 țări: Armenia, Portugalia, Ucraina și Republica Moldova. Ne-am înțeles foarte bine cu toți participanții, am observat această diversitate dintre noi și a fost interesant să cunosc culturi și experiențe de viață total diferite. Contiunăm să comunicăm cu participanții din proiect, avem un grup comun în care deja discutăm despre cum ne vom întâlni pe viitor. S-au creat relații foarte strânse și ne purtăm unii pe ceilalți în suflet!

Nu este disponibilă nicio descriere.

-Povestește-ne despre aceste 9 zile!

-Am avut o experiență plină de peripeții, începând cu prima zi când am scăpat primul tren spre oraș, până la momentul plecării noastre în care a fost alertă cu bombă la gara de la care trebuia să luăm trenul înapoi spre aeroport. Am stat într-o regiune de lângă Kiev, în condiții extraordinare! Desigur că am avut și o multitudine de activități, trainiguri și seri interculturale. Deși am revenit acasă, încă sunt cu impresiile și mă simt de parcă am rămas încă acolo! Au fost 9 zile de vis!

– Care este cel mai important lucru pe care l-ai aflat pe parcursul schimbului de tineret?

-Acest proiect m-a făcut în primul rând să realizez unele lucruri, să am o altă perspectivă asupra vieții și m-a schimbat mult în ceea ce ține de viziunile mele. Am învățat multe lucuri noi, foarte multe practici, deoarece noi am făcut schimb de practici în fiecare țară din cele participante. Acum urmează să facem anumite activități de disemniare în unele localități din Republica Moldova și sperăm să fie implementate acele politici legate de tineret pe care le-am dezvoltat în cadrul proiectului. Pe lângă acestea, mesajul principal pe care l-am învățat este că deși suntem toți la fel – suntem cu toții diferiți, iar deși suntem toți diferiți – suntem cu toții la fel!

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Creează amintiri frumoase şi descoperă oameni noi cu EYP!
Next Ieși zilnic la alergat? Iată care sunt beneficiile
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 15 =