Află despre schimburile de tineret Erasmus+ de la Călina Scutelnic


În intervalul 17-25 septembrie, 10 tineri din Republica Molodva au participat într-un schimb de tineret numit ,,You(th) Voice Matters”, care a avut loc la Kiev, Ucraina. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul amplului program Erasmus+. În continuare, vom afla despre experiența Călinei Scutelnic, participantă în cadrul acestui Youth Exchange.

Cum ai aflat despre această oportunitate?

– Fiind membră a Consiliului local de tineret Buiucani, mereu am acces la oportunitățile internaționale și naționale. Coordonatoarea consiliului ne-a expediat anunțul, încurajându-ne să aplicăm. Totodată, sunt înscrisă în mai multe grupuri pe Facebook, care informează sistematic despre diverse proiecte de studii pentru tineri.

Nu este disponibilă nicio descriere.

 Cum a fost procesul de aplicare? Care sunt criteriile de eligibilitate?

– Procesul de aplicare a fost foarte simplu. Am comunicat organizatorilor despre interesul și dorința mea de a participa, iar ei mi-au remis formularul pentru completare. Cât despre criteriile de eligibilitate, în primul rând trebuie să ai cunoștințe în domeniul selectat pentru schimbul de experiență. În cazul meu, activitățile s-au bazat pe implicarea tinerilor în procesul decizional, așadar experiența mea de peste 3 ani ca voluntar, mi-a fost de mare folos. De asemenea, pentru a participa în proiectele Erasmus+ trebuie să ai peste 18 ani.

Povestește-ne despre aceste 9 zile!

– Au fost 9 zile extrem de interesante!  Deși aveam sesiuni de dimineață până seara, ele erau foarte interactive, uneori prezentate chiar și de tineri. Am avut parte și de o mulțime de team building-uri, prin care am aflat despre experiența tinerilor din Armenia, Portugalia și Ucraina.

Care sunt costurile pentru o asemenea călătorie și câte dintre ele sunt acoperite de către organizatori?

  • Călătoria până în Kiev a fost cu avionul, iar organizatorii au achitat suma de până la 180 € pentru fiecare bilet. Dacă prețul biletului depășește 180 €, surplusul este achitat de fiecare individual. Costurile pentru mâncare și cazare sunt acoperite de Erasmus+. Într-una dintre zilele șederii noastre acolo, ni s-a organizat o excursie în oraș, la care am primit fiecare niște bani de buzunar. Desigur, orice achiziție adăugătoare este suportată de participanți.
Nu este disponibilă nicio descriere.

Care este scopul acestor schimburi de tineret?

  • Consider că scopul principal este de a ne împărtăși experiența, deoarece cu toții avem ce învăța unii de la ceilalți despre domeniul voluntariatului și implicarea în activități de tineret. Bineînțeles, ținta acestui schimb a fost implicarea tinerilor în procesul decizional și cred că toți participanții au plecat acasă cu un vast bagaj de cunoștințe la această tema.

Aici puteți afla și despre experiența Teodorei Drucec în cadrul acestui schimb de tineret.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Peak IT 004 - conferință tehnică gratuită oferită de comunitatea IT
Next Finanțare socială: Co-creare & Colectare de informații de la ecosistem
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + eleven =