Află cum poți deveni inteligent financiar


Intelectul financiar este direct proporțional cu disciplina financiară și anume acțiunile de administrare corectă a banilor întreprinse cu regularitate. Unele persoane fac asta inconștient, pentru că acționează conform unor obișnuințe dobândite în familie. Unele persoane posedă în mod organic această capacitate de a opera cu banii fără excese și dificultăți sau, pur și simplu, sunt conștiente de deciziile lor financiare. Alte persoane, în schimb, au nevoie de o instruire în acest sens.

Pentru a ne dezvolta inteligența financiară trebuie să ne documentăm din surse veridice citind articole tematice, urmărind persoane care educă financiar pe rețelele de socializare, ascultând podcasturi educative și citind cărți din acest domeniu. Mediul online oferă din abundență tot felul de cursuri interactive, workshop-uri destinate educației financiare. Una dintre cele mai eficiente metode de studiu este folosirea literaturii consacrate din acest domeniu.

Iată două titluri obligatorii, care îți vor transforma viziunea asupra banilor și a rulajului acestora:

Tată sărac, tată bogat”, de Robert T. Kiyosaki

În primul rând, renumitul Tată sărac, tată bogat de Robert T. Kiyosaki este titlul care îți va transforma gândirea financiară într-o mentalitate corectă. În raport cu această carte este cazul să facem o remarcă în acest sens: Cartea nu oferă soluții, ci doar corectează unele idei greșite în șabloane financiare inerente fiecărui om. 

„Cel mai bogat om din Babilon”, de George S. Clason

A doua carte, Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason, prin intermediul unor istorii cu și despre bani, autorul reușește să transmită niște idei de bază specifice educației financiare. 

De asemenea, jocurile interactive destinate familiilor au menirea de a-i învăța pe cei mici cum se obțin și gestionează resursele financiare. Unul dintre cele mai renumite jocuri este Monopoly, un joc de societate în care se învață câteva reguli și lecții de bază cu privire la bani.

Banii sunt o resursă și nu un scop. Dacă înțelegi asta, îți va fi mai ușor să îți focusezi atenția pe ce ai de făcut și nu pe circumstanțele care te limitează. Atunci când au un scop concret, cum ar fi să-ți procuri o bicicletă în 6 luni, acest scop te va impune să îți planifici venitul, să ții evidența banilor și chiar să pui deoparte bani pentru îndeplinirea dorinței în termen. Ca să cunoașteți cât de importantă este evidența banilor, răspundeți la următoarea întrebare: Dacă astăzi pierdeți portmoneul și nu știți ce sumă aveați acolo, o să puteți raporta poliției valoarea pagubei?

Mituri despre bani și aspirații

Din păcate, zilnic ne sunt impuse cu mituri și credințe limitative legate de bani. Expresiile, precum: Banii sunt ochiul răului, Banii aduc ghinion, Banii vin greu, se transformă în credințe puternice pe care creierul nostru nu vrea să le încalce, împiedicând evoluția noastră. Unii susțin că banii aduc fericirea, îmbunătățindu-le substanțial traiul, iar alții – dimpotrivă, asociază averea financiară cu un păcat și critică pe cei care o dețin. E important de menționat că banii ne oferă oportunități diverse, precum creșterea confortului și accesul la o varietate mai mare de experiențe.

Libertatea financiară poate fi obținută doar de cel care tinde spre mai mult, acceptând valoarea banilor pentru bunăstarea și fericirea lui.

Investirea banilor în educația și dezvoltarea noastră multilaterală ne poate mări șansele de succes. De aceea, pentru a crește noi înșine, trebuie să ne creștem propriile venituri. Descoperirea propriei pasiuni este un avantaj în obținerea veniturilor, iar cu gândirea pozitivă și optimism calea spre libertate financiară este mai lină.

Puterea stă în mâinile tale. Acționează! Pașii mici trezesc visele mari.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Autor: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Centrele de tineret din Chișinău - spații prietenoase și sigure pentru tineri
Next TOP 7 din cele mai importante concluzii ale studiului Generații și Gen
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 2 =