Cum este sărbătorită ziua femeii în diferite țări


Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Pentru a afla cum este sărbătorită Ziua Femeii în diferite țări și ce importanță are aceasta, te îndemn să citești articolul de mai jos! 

Ziua femeii 8 martie este sărbătorită în diferite țări din întreaga lume. În unele țări, este chiar declarată zi liberă oficial, în afară de anii în care 8 martie se sărbătorește în weekend. 

Asia:

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, de 8 martie, bărbații dau cadouri femeilor din viața lor, cum ar fi mame, soții, colege, prietene. Aceste cadouri pot fi flori, dar și diverse bijuterii sau simboluri pentru persoanele dragi.

În Japonia, femeile au două sărbători în martie. Primul – Hina Matsouri, care sărbătorește 3 martie, iar al doilea este sărbătoarea fetelor și flori de piersic. La 14 martie, este și o zi feminină și simbolizează ziua albă. Prin tradiție, cadouri și felicitări în această zi sunt acceptate numai acele femei care au dat ceva iubitei lor în Ziua Îndrăgostiților. 

În Rusia, sărbătoarea avea, pe vremea comunismului, conotații strict politice și de interes al statului. După căderea acestui regim, totuși, Ziua Femeii a început să fie privită ca un simbol al frumuseții și al femeilor. 

 În Armenia, sărbătoarea femeilor durează o lună. După prăbușirea Uniunii Sovietice din Armenia, Ziua Internațională a Femeii a încetat să sărbătorească. În schimb, a fost aprobat de ziua maternității și frumuseții – 7 aprilie. Litigiul de la data la care avem încă femeile să-și sărbătorească vacanța, nu a decis niciodată. Prin urmare, sărbătoarea la femei din 8 martie până la 7 aprilie. 

Women's issues centre

Europa:

 În Italia, de 8 martie, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Aceste flori reprezintă un simbol italian a Zilei Internaționale a Femeilor, stabilit încă din 1936, de pe timpul dominației fasciste.

În Franța și Germania, ca în majoritatea țărilor europene, 8 martie nu este popular. Aceasta este o zi normală de lucru. În plus, aici această zi este considerată o zi pentru drepturile femeii. Un alt lucru este Ziua Mamei, care este sărbătorită în luna mai.

 În Cehia, sărbătoarea a fost uitată după căderea comunismului și destrămarea Republicii Cehoslovace, în mare parte datorită faptului că sărbătoarea era un simbol și avea conotații comuniste. Însă în anul 2004, Parlamentul Cehiei a restabilit-o ca și sărbătoare importantă în întreaga țară.

 În Bulgaria, 8 martie este privită ca și Ziua Mamei de cele mai multe ori, iar copiii dau cadouri mamelor și bunicilor lor. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

Reporter Youth.md: Spinei Alexandra

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tinerii din întreaga țară sunt invitați la Jocul intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”
Next Află care sunt 3 abilități necesare în CV-ul tău
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × two =