Află ce este leucemia și care sunt tipurile acesteia


leucemia

Dintre numeroasele boli existente în lume, unele sunt incurabile, cum ar fi cancerul. Leucemia mai este numită și „cancer al sângelui”.

Dacă dorești să afli cu adevărat ce se ascunde sub denumirea de „leucemie” și sub ce forme apare ea, urmărește articolul de mai jos.

Ce se numește leucemie?

Leucemia este  boala severă și incurabilă ce, de obicei, este provocată de creșterea celulelor albe în sânge (leucocite), dar în cazuri mai rare, aceasta apare și de la alte celule. 

De aceasta există și mai multe tipuri de leucemie, totul depinde de tipul de celule care o provoacă.

Tipurile de leucemie

Așa cum am menționat mai sus, leucemia apare în diferite forme și e clasificată în mai multe tipuri, dar nu doar din cauza celulelor, ci și a timpului în care aceasta se dezvoltă.

Leucemia clasificată în funcție de viteza de dezvoltare a acesteia: ACUTĂ și CRONICĂ.

Leucemia cronică – aceasta nu este depistată din timp, pentru că ea se dezvoltă într-un tempou destul de lent și nu provoacă simptome la început, în medie, cam 4 ani, dar există cazuri când perioada de dezvoltare a acesteia este și de 15 ani. 

Leucemia acută – celulele albe în acest caz fac dezastru într-un tempou mult mai grăbit, așa încât, uneori, boala poate duce la deces în doar 2-3 săptămâni. Persoanele afectate au febră ridicată, transpirație excesivă, dureri de oase, oboseală persistentă, pete roșii pe corp, etc. . 

Leucemia clasificată în funcție de numărul celulelor dominante: LIMFOCITARĂ și MIELOIDĂ

Leucemia limfocitară – acest tip de leucemie afectează celulele limfoide sau pe cele limfocitele, dar aceste celule formează țesutul limfatic, care este baza sistemului imunitar.

Leucemia mieloidă – în acest caz sunt afectate celulele mieloide, iar aceste celule susțin dezvoltarea celulelor sangvine.

Pe lângă acestea, mai există tipuri de leucemie întâlnite foarte rar, așa precum leucemia cu celule păroase, provocată de măduva oaselor, care produce prea multe limfocite (celule B, ele luptă împotriva infecțiilor). Excesul acestor celule B dezechilibrează calitatea sângelui și afectează celulele acestuia.

Tipurile de leucemie afectează persoanele de o anumită vârstă?

Cu siguranță că există anumite excepții și nu totul este după reguli, însă, totuși, conform statisticii putem face niște concluzii în legătură cu ce tip de leucemie afectează o categorie de oameni care au aceeași vârstă.

  • Leucemia limfocitară acută – de cele mai multe ori apare la copii, dar adulții nu sunt o excepție.
  • Leucemia mieloidă acută – un tip comun de leucemie, atât la copii, cât şi la adulţi, dar este cel mai întâlnit tip de leucemie acută printre adulți.
  • Leucemia limfocitară cronică – situația arată cam așa aici: când boala progresează, atunci apar și simptomele, iar ea este cel mai des întâlnită leucemie cronică la adulți.

Leucemia este o boală foarte complexă și de cele mai multe ori, tratamentul acesteia este foarte costisitor, iar noi putem ajuta aceste persoane.

Spitalul Oncologic din Chișinău mereu o să fie bucuros să primească o mână de ajutor din partea noastră, dar mai ales oamenii internați acolo.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Cojocaru Selinia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Evenimente culturale // „Romanul românesc din stânga Prutului”
Next Job pentru tineri // Solidarity Fund PL in Moldova angajează specialistă în domeniul financiar
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + twelve =