Află 7 motive pentru care să-ți urmezi studiile în Danemarca


La fel ca majoritatea tinerilor din țară, și tu ești, probabil, în căutare de oportunități de studiu în străinătate. Cu siguranță că ai nevoie de o țară cu un sistem dezvoltat de învățământ, condiții favorabile, diversitate culturală, dar și o viață de student inedită. În acest sens, Danemarca îți vine în întâmpinare. Pe lângă faptul că ai șansa să descoperi universitățile ce oferă o educație la cel mai înalt nivel, ai ocazia să te bucuri și de anii de studenție într-un mod nemaiîntâlnit. Iată numeroasele motive pentru care trebuie să-ți urmezi studiile în Danemarca.

1. Vei face parte dintr-un sistem de învățământ unic.

Sistemul de învățământ danez este diferit de celelalte. Spre exemplu, când mergi la o universitate daneză, vei descoperi că prelegerile se țin în grupuri mici în loc de o clasă plină, așa că te vei simți confortabil și în largul tău.

Un alt lucru special despre opțiunile de studiu daneze este că acestea sunt orientate spre metodologii internaționale și combină predarea cu cercetarea. În plus, există șanse mari ca programul și universitatea pe care o alegi să aibă parteneriate cu instituții de cercetare și afaceri care să-ți permită să obții abilități practice și să faci conexiuni pentru un viitor loc de muncă. Rata șomajului din Danemarca este una dintre cele mai scăzute din UE (4% în august 2016).

Unele dintre cele mai bune programe pe care le poți lua în considerare pentru licență sunt: Licențiate în Afaceri, Licențiate în Informatică, Licențiate în Inginerie, Licențiate în Științe Sociale, Licențiate în Arte și Arhitectură.

Danezii mai știu că, deși începerea studiilor în străinătate este o experiență incitantă, poate fi și înfricoșătoare. De aceea, aceștia fac un efort suplimentar pentru a te face să te simți binevenit.

Universitățile folosesc ,,un sistem de prieteni”, desemnând un alt student care să te întâmpine și să te ajute să te stabilești la universitatea ta, să cunoști alți studenți și să-ți ofere sfaturi practice. Și acesta nu este singurul lucru minunat. Vei avea, de asemenea, cursuri de orientare care te ajută să cunoști mai bine Danemarca.

2.  Vei profita de burse/granturi.

Universitatea din Copenhaga (UCPH) oferă un număr limitat de scutiri de școlarizare și granturi prin programul de burse guvernamentale daneze. Bursele sunt competitive și pot fi oferite studenților foarte talentați, cu rezultate academice remarcabile din țări non-UE/EEU. Toți solicitanții din afara UE/SEE, cărora li s-a oferit admiterea, vor fi luați în considerare automat pentru bursă.

Bursa Guvernului Danez este acordată fie ca scutire totală, fie ca scutire parțială de taxe de școlarizare și/sau ca sumă care acoperă costurile de viață de bază.

3. Vei găsi locuințe la prețuri convenabile.

Locuințele din Danemarca sunt mult mai accesibile în comparație cu alte țări, precum SUA sau Marea Britanie. Din punct de vedere legal, locuințele sociale din Danemarca pot fi definite ca un sector non-profit dedicat furnizării de locuințe la prețuri decente și standard pentru publicul larg, chiriașii având dreptul legal de a-și controla condițiile de viață.

4. Vei beneficia de asistență medicală accesibilă.

În Danemarca, asistența medicală este universală, accesibilă pentru toți rezidenții, iar îngrijirea este de înaltă calitate. Aceasta este finanțată din impozite generale și rambursarea cheltuielilor pentru procedurile care nu sunt acoperite de Acordul general privind comerțul cu servicii (GATS). Prin urmare, Guvernul danez cheltuiește 37% din PIB pe asigurările sociale.

5. Vei avea o viață socială de invidiat.

Studenții din Danemarca sunt implicați în diverse interacțiuni sociale pe parcursul studiilor lor. La începutul anului, elevii sunt plasați în grupuri de studiu care se întâlnesc săptămânal pentru a discuta despre lecturi și lucrările de clasă. Există și evenimente tradiționale, cum ar fi Kapsejlads de la Universitatea din Aarhus, care înseamnă Regata de primăvară. În timpul acestui eveniment, studenții se adună în jurul lacurilor din mijlocul campusului pentru o zi de băutură, relaxare, curse cu barca și o alergare pentru a câștiga bilete la Festivalul de la Roskilde.

O altă tradiție este Friday Bars, când diferite departamente din universitate găzduiesc petreceri tematice. Aceasta le aduce studenților multă distracție și varietate pe toată perioada anului școlar și este o oportunitate excelentă de a crea legături între colegi.

6. Vei învăța ce te face fericit cu adevărat.

Danemarca a fost votată cea mai fericită țară din lume în aprilie 2016, prin World Happiness Report. Pentru a clasifica cele 156 de țări, în care s-au făcut sondaje, o echipă de la Universitatea din Columbia Britanică a analizat ce „au în comun țările: un PIB mare pe cap de locuitor, speranță de viață sănătoasă la naștere și lipsa corupției în conducere. De asemenea, au fost esențiale trei lucruri asupra cărora cetățenii individuali au un pic mai mult control: un sentiment de sprijin social, libertatea de a face alegeri de viață și o cultură a generozității.”

Rezultatele Danemarcei au relevat un procent ridicat de egalitate de gen și de rezidenți cărora le place să meargă cu bicicleta. Acest aspect contribuie la bunăstarea oamenilor și a mediului. Astfel, vei beneficia de susținere socială, sentimentul de libertate pentru propriile alegeri de viață și plăcerea de a dărui.

7. Vei redescoperi natura și frumusețile ei.

Spre deosebire de multe țări europene în care fauna sălbatică se micșorează pentru a face spațiu oamenilor, în Danemarca ai șansa să vezi elani, mistreți, lupi și urși bruni, iepuri, arici, vulpi, alpaca, dar și veverițe. Totuși, ar trebui să te grăbești pentru că Danemarca nu este imună la dispariția faunei sălbatice.

Dar dacă nu ești un pasionat de zoologie, te poți bucura de parcuri naturale grozave și de peisaje uimitoare, de la spuma de pe malul mării, până la păduri, munți și insule. Iar pentru ceva în plus, poți să te uiți la Soarele Negru, un fenomen de modele întunecate pe cer în timpul primăverii și toamnei.

Ai toate motivele să alegi Danemarca acum! Nu uita să te reîntorci la ele când vei lua decizia finală.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Albu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află 5 motive pentru care să vii la Târgul locurilor de muncă din Chișinău
Next Top 7 cele mai ciudate legi din lume
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − six =