Abilitarea femeilor și promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor


13 companii conduse de tineri, inclusiv femei din sudul Republicii Moldova vor beneficia de susținere financiară nerambursabilă oferită de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii  (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO). 

Această inițiativă, agreată în cadrul Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP) din raioanele Căușeni și Cantemir, va oferi celor 13 afaceri susținere financiară nerambursabilă din partea statului,  în valoare de 1, 73 milioane lei.  Totodată, contribuția proprie a tinerilor antreprenori în cadrul acestor proiecte investiționale este acoperită de Organizația Internațională a Muncii (ILO) și constituie circa 380 mii lei. 

Implementarea proiectelor investiționale, selectate prin programele „Start pentru Tineri” și „Femei în Afaceri”, vor contribui la crearea  a circa 35 de locuri de muncă în zonele rurale. Afacerile sunt demarate în diferite domenii de activitate, precum: producerea pastelor, apicultură,  producerea articolelor vestimentare, producerea plăcilor termoizolante din stuf, producerea jucăriilor din lemn, cultivarea pomilor fructiferi și prestarea serviciilor de proiectare de interior și exterior a clădirilor și amenajare a teritoriului.

„ODIMM pledează pentru amplificarea parteneriatelor și atragerea fondurilor externe, menite să  susțină companiile autohtone și să cofinanțeze programele naționale de suport antreprenorial. Parteneriatul dintre ODIMM-ILO este unul de succes și vom milita în continuare pentru extinderea acestuia la scară largă pentru a oferi mai multe șanse de lansare în afaceri tinerilor, inclusiv femeilor cu posibilități financiare reduse”, a declarat Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM.

„Parteneriatele Locale de Ocupare (LEP) reprezintă o platformă de dialog social între diverși parteneri locali și naționali care își propun să identifice împreună provocările de pe piața muncii, să elaboreze soluții adaptate la circumstanțele locale și să întreprindă acțiuni concrete pentru crearea locurilor de muncă decente și formalizarea celor existente. LEP-urile implementate de ILO în raioanele Cahul, Cantemir și Căușeni și-au dovedit pe deplin eficiența și au un impact pozitiv asupra pieței muncii locale și implicit asupra locuitorilor din aceste trei raioane. Sperăm ca acest model inovator să fie în continuare valorificat și chiar să fie extins la nivel național”, a menționat Violeta Vrabie, coordonatoare de proiect în cadrul ILO. 

În Cadrul parteneriatului ILO-ODIMM, implementat pe parcursul anilor 2021-2022,  110 tineri și femei din raioanele Căușeni și Cantemir vor primi educație antreprenorială prin intermediul programelor “Start pentru Tineri” și „Femei în Afaceri”, iar 50 de persoane vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă pentru lansarea și dezvoltarea propriilor afaceri. 

Reamintim că în perioada 2019-2020, ODIMM a participat la primul Parteneriat Local de Ocupare implementat de ILO în raionul Cahul cu scopul de a dinamiza piața muncii la nivel local. Ca urmare a implementării LEP Cahul, au fost create și formalizate peste 208 de locuri de muncă și lansate 75 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit, dintre care ODIMM a susținut financiar 11 afaceri inițiate de tinerii și femeile din raionul Cahul, iar 25 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial.

 Printre antreprenorii care au primit suport financiar se numără Ion Bodolică din satul Colibași, Cahul. După șapte ani lucrați în străinătate, a revenit acasă și continuă să construiască afacerea inițiată alături de aleasa inimii. Soții Colibași au o afacere în domeniul agriculturii, creșterii florilor în seră. Datorită finanțării nerambursabile, soții Colibași au construit două sere moderne dotate cu cele necesare pentru creșterea plantelor în orice sezon. Acest lucru le-a permis să sporească productivitatea.

Din acești patru ani, după cum am văzut că sunt rezultate, am decis că rămân acasă. Este o fericire să muncești acasă. Ești cu soția alături. Nu este acea distanță pe care unii o au. Nu regret cu nimic. Sunt foarte bucuros și mulțumesc Parteneriatului de Ocupare Cahul și programului „Start pentru Tineri” pentru ceea ce am realizat până acum.”

Antreprenorul Andrei Putregai din satul Cociulia, raionul Cantemir are o afacere în domeniul producerii plăcilor termoizolante din stuf și prestarea servicii de izolare a pereților și acoperișuri cu stuf. Tânărul a a mers pe urmele tatălui său și continuă afacerea acetuia. Anume datorită experienței și observațiilor efectuate în Europa, unde tatăl tânărului a activat câțiva ani la rând, l-au motivat să inițieze afacerea bazată pe pregătirea rogojinilor de stuf.

„Cu ajutorul acestui grant ne dorim să achiziționăm o mașină automată de tricotat stuf sau alte produse termoizolante. Acesta ne-ar ajuta să producem mai mulți metri pătrați de plăci termoizolante. Stuful este un termoizolant perfect. Pe timp de vară în casă este răcoare, iar iarna ține căldura, în plus circulă aerul diferit, nu ca la fenoplast. ODIMM ne-a ajutat să promovăm materia primă locală și ecologică”, a subliniat beneficiarul.

Sursa: odimm.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Granturi Visegrad+ pentru proiecte din țările Parteneriatului Estic și Balcani
Next Concurs de creație literară „Scrisoare lui Grigore Vieru”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 14 =