Pe 6 septembrie participă la lansarea filmului „Teatrul Mare din Soroca”

teatru, opera, arta, soroca, romi

Pe 6 septembrie va avea loc lansarea filmului „Teatrul mare din Soroca”, film despre comunitatea romilor din Soroca, despre tot ce se întâmplă în viața lor, desprinsă dintr-o piesă de teatru. 

Un film despre Nicolae şi Puşca, eroii principali care reprezintă foarte bine caracterele, modul de gândire al romilor, modul de trai, relaţiile cu familia, societatea. Puştiul şi ghicitoarea ne aduc mai aproape de firea excentrică a romilor de pe dealul de la Soroca.

Soroca este cunoscută datorită cetății medievale – cea mai veche de pe teritoriul țării, dar și grație comunității de romi, care trăiesc compact într-un cartier de pe dealul orașului. Romii de aici sunt excentrici. Și-au ridicat case bogate, unele din ele fiind replici fidele ale unor edificii cunoscute în lume precum: Teatrul Mare, Capitoliu, ș.a. De aici și denumirea filmului „Teatrul Mare din Soroca”, făcându-se aluzie la cunoscuta clădire din Moscova, dar și la firea teatrală a romilor. Tot ce se întâmplă în viața lor parcă este desprins de pe scena unui teatru. Muncile cotidiene, relațiile între vecini, relațiile cu comunitatea – toate-s parcă rupte dintr-o piesă a absurdului.

Eroii acestei „piese de teatru” sunt Nicolae și Pușca. Nicolae este un băiat de 9 ani. Este elev la liceul de limbă rusă din Soroca. El știe toate străzile orașului, pentru că, împreună cu fratele său, Ghena, hoinăresc toată ziua. Pușca are 70 de ani și este o ghicitoare, care nu ezită să „tragă” cărțile vecinilor. Face spectacol din asta – cântă, citește în palmă. Ea păstrează istoria romilor din „Dealul Sorocii”, știe cine și de unde este, dar și unde au apucat ce-i care au plecat de la Soroca.

„Teatrul mare din Soroca” este o producție a studioului „Telefilm Chișinău”. Film realizat cu suportul Uniunii Europene și a Consiliului Europei.

Mai multe detalii despre piesă, află accesând pagina evenimentului.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ești interesat de modă? Vino la seminarul organizat de ZIPhouse și află despre „Mentenanța Utilajului
Next JOB//Consultant principal în Direcția comunicare şi protocol Cancelaria de Stat
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =