Sisteme educationele eficiente, în opinia unui Reporter Youth.md


Educația are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieții sociale. Educația are următoarele caracteristici: pune accent pe oameni, urmărește dezvoltarea unor calități umane și explorarea orizonturilor, este orientată predominant spre pregătirea pentru viață, are în vedere, cu precădere, întrebări asupra existenței, vizează dezvoltarea unei stări sau a unei structuri atinse, finalitatea în educație îmbină viziunea pe termen scurt cu cea pe termen lung.

Vă propunem top 10 sisteme de învățământ din lume:

Japonia

Japonia este una dintre acele țări care înregistrează performanțe în literatură, științe și matematică. Elevii trebuie să treacă mai întâi prin șase ani de școală elementară, trei ani de juniorat în liceu și alți trei ani de liceu, înainte de a decide dacă vor sau nu să urmeze o universitate. Liceul nu este obligatoriu, însă rata de înscriere este de 98%.

Cum se diferentiaza japonezii. Cele mai importante caracteristicii ale

Noua Zeelandă

Educația primară și cea secundară în Noua Zeelandă intervine de la 5 la 19 ani, obligativitatea fiind impusă de la 6 la 16 ani. Sunt trei tipuri de școli secundare în Noua Zeelandă: școlile de stat unde merg aproximativ 85% dintre elevi, școlile de stat integrate – școli private care au fost integrate în sistemul de stat, dar care și-au păstrat caracterul special – unde sunt educați în jur de 12% dintre copii și școlile private ce primesc 3% dintre copiii din țară.

Opinii divergente după redeschiderea școlilor în Noua Zeelandă - Black News

Barbados

Guvernul din Barbados a investit masiv în educație, ceea ce a avut ca rezultat o rată de alfabetizare de 98%, una dintre cele mai mari din lume. Școala primară merge de la 4 la 11 ani și este urmată de o școală secundară între vârstele de 11 și 18 ani. Majoritatea școlilor, atât primare cât și secundare, sunt de stat și funcționează foarte bine.

abecedare-pentru-fiecare-elev-care-merge-in-clasa-i-1409310946 | Unica.md

Estonia

Estonia alocă aproximativ 4% din PIB educației, conform datelor din 2015. Legea educației votată în 1922 spune că scopurile educației sunt „de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea personalității, familiei și a națiunii estoniene; de a promova dezvoltarea minorităților etnice, economice, politice și a vieții culturale în Estonia și de a conserva natura în contextul economic și cultural global; de a preda valorile cetățeniei; și pentru a stabili condițiile preliminare pentru crearea unei tradiții de învățare pe tot parcursul vieții, la nivel național”.

Educația în Estonia. De la o țară ex-sovietică săracă la cele mai bune  rezultate din Europa la testele PISA, deși salariile profesorilor sunt mici  - HotNews.ro

Qatar

BBC a raportat în 2012 că Qatarul bogat în petrol „a devenit unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul inovației în educație, sprijinind o serie de proiecte de la alfabetizare până la cercetarea universitară de înaltă calitate”. Această țară investește masiv în îmbunătățirea standardelor educaționale ca parte a programului său, Vision 2030. Școlile finanțate de guvern oferă educație gratuită, dar numai pentru cetățenii Qatar-ului, iar majoritatea expaților tind să își trimită copiii la școli private.

Innocent Thoughts: Qatari Children Share Their Love For Qatar - YouTube

Olanda

În 2013, conform unui studiu Unicef, copiii olandezi au fost descoperiți ca fiind cei mai fericiți din lume. În școlile primare copiii nu primesc multe teme, lucru ce i-a determinat să declare că nu sunt presați sau stresați. Școlile sunt împărțite între școlile cu caracter religios și școlile de stat „neutre”, cu doar un număr mic de școli private.

Cum sunt universitățile din Olanda? Poți vedea prin live-streaming cum se  desfășoară un curs la Haga

Belgia

Belgia are patru tipuri diferite de școli secundare, și anume școlile secundare generale, școlile secundare tehnice, școlile de învățământ secundar profesional și instituțiile de învățământ secundar de artă.

Comisia Fulbright din SUA, care organizează schimburi de experiență între studenți cu Belgia și Luxemburg, spune: Educația are o prioritate ridicată și deține cea mai mare pondere din bugetul anual al guvernelor regionale în Belgia. Sistemele complete de școli publice și private sunt disponibile tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, ”fără costuri sau cu costuri mici”.

Școala în Belgia: Nu există comitet părintesc, iar părinții nici nu se  cunosc între ei

Irlanda

Majoritatea școlilor secundare din Irlanda sunt deținute și gestionate în mod privat, dar finanțate de stat, însă există și școli profesionale.

Cu toate acestea, un raport recent arată că Irlanda a cheltuit pentru educație mai puțin cu 15% față de țările dezvoltate, în perioada de vârf a crizei financiare, din 2008 până în 2013, ceea ce sugerează că sistemul său de învățământ ar putea suferi în viitor. Conform rezultatelor ”PISA, Irlanda ocupă un bine meritat loc 4, sub Estonia, Canada și Finlanda”.

Liceu in Irlanda. Liceul si invatamantul in Irlanda - Mara Study

Elveția

Doar 5% dintre copii merg la școli private în Elveția. Lecțiile sunt predate în diferite limbi, în funcție de regiunea elvețiană din care fac parte, germana, franceza și italiana fiind cele mai des întâlnite limbi de predare. De la școala secundară, copiii sunt triați în funcție de capacitatea fiecăruia.

Evaluarea elevilor, episodul 11. Evaluarea in Elveţia | Părinții cer  schimbare

Finlanda

Sunt ani buni de când Finlanda surclasează toate topurile țărilor cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume, iar asta pentru că nu are un sistem de linie. Toți copiii, indiferent de capacitatea lor, învață în aceleași clase. Ca rezultat, gaura dintre cei mai slabi și cei mai buni, este cea mai mică din lume. Școlile finlandeze oferă foarte puține teme pentru acasă și impune un singur test obligatoriu la vârsta de 16 ani. La testele PISA de anul acesta, Finlanda s-a clasat pe locul 3 fiind devansată de Estonia și Canada.

Sistemul de invatamant finlandez – De ce este considerat cel mai bun din  lume? |

Școala trebuie să evalueze necesitățile copiilor și să asigure un mediu în care toții copiii se dezvoltă și învață. Învățăm la școală, învățăm o mulțime de lucruri noi, învățăm despre lume, învățăm să comunicăm cu oamenii. Poate că nu întotdeauna și nu chiar totul ne iese, dar trebuie să încercăm, pentru că avem nevoie de educație pentru viitor, ea ne determină întreaga viață viitoare.

Astăzi, studiul la școală ar trebui să fie cea mai importantă sarcină pentru noi.

Sper că acest articol ți-a trezit curiozitatea. Pentru mai multă informație poți vizita site-ul Youth.md.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă care sunt regulile cititului eficient
Next Job // Operator pentru verificarea calității documentelor scanate
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply