Fă cunoștință cu 5 regizori ce au avut un impact enorm asupra dezvoltării cinematografiei moderne!


Adesea punctul central al unui film sunt vedetele ce au avut șansa să joace în acesta, dar uneori factorul ce contribuie la vânzările producției este persoana care a regizat filmul. Astfel regizorul controlează elementele artistice și dramatice, dând naștere unor noi creații cinematografice, care au la bază talentul și stilul lor distinctiv. Prin urmare am decis ca în acest articol să vă prezentăm 5 regizori iscusiți, ce au avut un impact enorm asupra industriei moderne producătoare de filme!

Citește mai departe pentru a face cunoștință cu 5 regizori din lumea cinematografiei modern! 

Tim Burton

Tim Burton, un adevărat maestru al meseriei sale, și-a dezvoltat rapid reputația din lumea cinematografiei prin viziunile sale artistice suprarealiste care au umbrit deseori necesitățile narative. Filmele sale de groază întunecate, gotice și ciudate, pot fi palpitante, comice și terifiante în același timp, reflectând influențele de groază ale tinereții sale.

Cu rădăcinile în desen și animație, Burton a creat pe parcursul carierei sale filme proiectate distinct, care au avut un succes financiar remarcabil, în acest mod conducându-l la regia primelor două tranșe ale lucrativelor serii Dark Knight; „Batman” (1989) și „Batman Returns” (1992).

Astfel pe parcursul anilor animatorul renumit și-a câștigat rapid reputația de artist vizual prin intermediul filmelor „Big Fish” (2003) și aclamatul musical macabru, „Sweeney Todd:  Bărbierul demonic al străzii Fleet “(2007). Trei ani mai târziu, regizorul a livrat hitul „Alice în Țara Minunilor” (2010), urmat rapid de „Dark Shadows” (2012) și „Frankenweenie” (2012).

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino este unul dintre cele mai recunoscute figuri din cinematografia modern, atât în ceea ce privește aspectul, cât și stilul filmului. Câteva dintre cele mai de succese filme ale sale includ „Reservoir Dogs”, „Pulp Fiction”, „Kill Bill” (1 și 2), „Sin City”, „Death Proof”, „Inglorious Basterds” și „Django Unchained”.

Acestea sunt doar câteva dintre eforturile sale de regie, întrucât a scris și a creat nenumărate producții cinematografice strălucite (adesea cu Robert Rodriguez). Filmele sale sunt cunoscute pentru povestirile neliniare, violența grafică, comedia întunecată și elemente ale filmului neo-noir. Iar muzica este, de asemenea, o parte cheie a stilului său imediat recunoscut. Una dintre creațiile sale cele mai recente este „The Hateful Eight”, apărut în anul 2015, ce a fost așteptat de fanii săi din toată lumea cu sufletele la gură.

Martin Scorsese

Probabil unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile;Martin Scorsese a realizat unele dintre cele mai îndrăznețe filme din istoria cinematografiei. Corpul său impresionant de lucrări a fost o meditație asupra naturii viscerale, a violenței și a relațiilor masculine care reflectau adesea propria lui neliniște personală ce s-a născut pe străzile violente din Lower East Side din Manhattan. 

Munca sa a început în anii ’70 cu filme precum „Mean Streets” și  „Taxi Driver”. Apoi au urmat producțiile legendare precum  „Raging Bull”, „ Goodfellas”, „Cape Fear”, „Casino”, „Gangs of New York”; „The Aviator”, „The Departed”, „Shutter Island” și  „The Wolf of Wall Street”.

De-a lungul carierei sale stelare, el a câștigat aproape fiecare premiu posibil (inclusiv un premiu al Academiei pentru The Departed) și, din fericire pentru noi, el continuă să fie puternic și în zilele de astăzi. Acesta este un maestru al filmelor cu gangsteri, dar și un povestitor minunat.

Clint Eastwood

Clint Eastwood este un actor, regizor și producător de filme american, emblematic care de-a lungul carierei sale legendare de peste 60 de ani a jucat și a creat filme aproape de neegalat în cinematografia modernă. Debutul său în regie a fost  „Play Misty for Me din 1971” urmat de „The Gauntlet” (1977), „Sudden Impact” (1983) și „Bird” (1988).

Cu toate acestea cariera sa de regizor de abia începuse. În 1993 Eastwood a câștigat două premii Oscar pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, datorită regiei western-ului „Unforgiven” (1992). Eastwood a continuat să lucreze constant ca actor / regizor pe parcursul anilor 90 și 2000, mai ales cu filmele „The Bridges of Madison County” (1995), „Space Cowboys” (2000) și „Blood Work” (2002). Producția sa de actorie a început să încetinească până la mijlocul anilor 2000, în timp ce munca sa din spatele camerei s-a intensificat.

Începând cu 2003, Eastwood a regizat o serie de filme de mare succes care au fost nominalizate sau au câștigat Premiile Academiei: „Mystic River” (2003), „Million Dollar Baby” (2004), „Letters from Iwo Jima” (2006) și „ American Sniper “(2014). În acest mod cariera lui Clint Eastwood continua până-n prezent, printre cele mai recente filme ale acestuia numărându-se  „Richard Jewell” din 2019.

Steven Spielberg

Numele lui Steven Spielberg este sinonim cu Hollywood, fiind un regizor, producător și scenarist american renumit ce a pus bazele cinematografiei moderne. Debutul regizoral al lui Spielberg a avut loc cu filmul „The Sugarland Express” un film despre un cuplu căsătorit care este urmărit de poliție în timp ce ei încearcă să recapete custodia copilului lor.

Efectele de filmare ale lui Spielberg pentru poliție au fost lăudate de critici, revista The Hollywood Reporter spunând „un nou mare regizor se află la orizont”. Cu toate acestea, filmul nu s-a descurcat foarte bine la încasări și a avut o lansare limitată. Producătorii studioului Richard Zanuck și David Brown i-au oferit lui Spielberg scaunul regizoral pentru filmul horror „Jaws”, bazat pe romanul lui Peter Benchley.

Filmul despre un rechin ucigaș a câștigat trei premii Oscar (pentru montaj, coloană sonoră și sunet). Astfel din punct de vedere financiar, el este cel mai de succes regizor din toate timpurile, filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial, unele din ele fiind „Jaws”, „E.T.”, „Hook”, „Jurassic Park”, „A.I.”, „Minority Report” și, desigur, franciza „Indiana Jones”. 

Ți-a fost de folos informația din acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegram!

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Evenimente pentru tineri: Află mai multe despre NLP cu Felicia Cheibaș
Next CJI a pregătit o serie de evenimente pentru tineri jurnaliști. Vezi agenda lunii noiembrie
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 19 =