Descoperă multiplele beneficii ale înotului


beneficiile înotului

Dacă ești în căutarea unui sport care te va ajuta să fii în formă și să ai un stil de viață mai activ, înotul poate fi cel mai potrivit pentru tine. Acesta are multiple beneficii asupra organismului, atât la nivel fizic, dar și la nivel psihic. De aceea, specialiștii îl recomandă atât copiilor, cât și adulților, fie ca metodă de relaxare, fie ca o bună modalitate de a face mișcare.

Urmărește articolul pentru a face cunoștință cu multiplele beneficii ale înotului.

Antrenarea musculaturii cu un impact minim asupra oaselor – atunci când te scufunzi până la gât; apa susține până la 90% din greutatea ta. Astfel, ai posibilitatea de a lucra și tonifia musculatura.

Sporirea flexibilității – fiecare parte a corpului este în mișcare în timpul înotului, iar extensiile complete; realizate de mâini, picioare și trunchi; duc la mărirea flexibilității articulațiilor și tendoanelor. 

Întărirea sistemului cardiovascular și a inimii – pentru că este un exercițiu cardio, ce stimulează un flux sanguin mai abundent și mai rapid, inima pompează mai puternic; pentru a furniza oxigen acolo unde este nevoie. Astfel; înotul reduce apariția bolilor cardiovasculare și contribuie la scăderea tensiunii arteriale. 

Pierderea în greutate – înotul este o activitate fizică ideală pentru cei care vor să scape de grăsimea corporală și de kilogramele în plus. În timpul antrenamentului, sunt arse până la 150 de calorii în 10 minute; în funcție de stilul de înot! Se consideră că prin acest sport, se poate atinge cel mai bun raport între timpul de practicare și numărul de calorii arse. 

Întărirea sistemului respirator – înotul crește capacitatea plămânilor și facilitează un control mult mai bun asupra procesului de inspirare / expirare. 

Vindecarea sau recuperarea mai rapidă, în cazul anumitor afecțiuni – de foarte multe ori, medicii recomandă înotul în bazin persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale; sau care suferă de afecțiuni locomotorii, făcând procesul de recuperare mai plăcut, mai ușor și mai rapid. 

Relaxarea musculară – înotul este unul dintre cele mai bune exerciții cardio; acest sport reprezentând totodată și un minunat exercițiu de stretching. În timpul sesiunii de înot; musculatura se dezvoltă calitativ, dar se și relaxează / detensionează. 

Îmbunătățirea posturii – poziția din timpul înotului ajută la corectarea posturii în viața de zi cu zi și reduce semnificativ durerile de spate.

Tonifierea siluetei – în timpul înotului, toate grupele musculare sunt lucrate. Se pot observa, în scurt timp; schimbări plăcute la nivelul coapselor, feselor, brațelor și picioarelor, pieptului, spatelui. Este important să alternezi toate stilurile de înot (bras, liber, pe spate sau fluture), pentru a te bucura de o dezvoltare armonioasă din acest punct de vedere. 

*În cazul femeilor gravide; disconfortul asociat cu susținerea unei greutăți crescute, dar și presiunea pe coloană și pe articulații vor scădea semnificativ în timpul înotului. Acest sport poate fi practicat fără a supune sarcina la vreun risc. 

Beneficiezi de alte avantaje dacă alegi să incluzi înotul în rutina de antrenamente fizice: Este un sport ieftin; pentru că nu presupune achiziționarea unui echipament complex. 

Poate fi practicat tot timpul anului. Chiar dacă vara este cea mai populară perioadă pentru înot; majoritatea persoanelor alegând să își facă vacanța pe malul mării, în fiecare oraș există locuri special amenajate, ce au în dotare o piscină sau un bazin interior; ce poate fi utilizat pe tot parcursul anului. 

Contribuie la creșterea nivelului de energie al organismului. Chiar și 30 de minute de înot, efectuate o dată pe săptămână; pot contribui la creșterea nivelului de energie și a ratei metabolice. 

Pe lângă o activitate sportivă benefică organismului, înotul reprezintă și o tehnică de supraviețuire; pe care este bine să o cunoască orice persoană. 

Riscul de accidentări este foarte redus, chiar și în cazul începătorilor. 

Poate reprezenta singura sursă de efort fizic pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, poate reprezenta o opțiune sigură pentru a face mișcare; în cazul pacienților diagnosticați cu artrită; astm sau scleroză multiplă.

Beneficiile înotului la nivel psihic: 

Primul beneficiu major al înotului, ce are legătură directă cu psihicul este reducerea stresului. Odată cu relaxarea musculară, vine și relaxarea mentală

Datorită faptului că poate contribui la reducerea nivelului de stres; putem spune ca înotul te ajută să obții un somn mai bun. 

Apoi, se poate vorbi despre sporirea încrederii și a stimei de sine

Înotul poate îmbunătăți concentrarea și atenția. O astfel de mișcare îți permite să menții la un nivel cât mai apropiat de cel optim abilitățile mentale importante: învățarea, gândirea critică, memoria pe termen mediu și lung. 

Așadar, trebuie să iei în considerare adăugarea înotului în rutina ta de antrenament, în cazul în care vrei să ai parte de avantajele și beneficiile prezentate în acest articol! 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Starii Loredana 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 opere de căpătâi pentru un șoricel de bibliotecă
Next PEG organizează o serie de evenimente online despre combaterea discursului sexist
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 12 =