3 metode universale de a soluționa o problemă fără implicarea psihologului


Pe unii oameni îi sperie ideea de a apela la un psiholog, din mai multe motive. În acest context, vă prezint cum vă puteți singur salva când aveți nevoie de ajutor.

Am putea delimita două strategii:

  1. Cufundarea în trecut, căutarea sursei problemei.
  2. Mișcarea înainte, în viitor, căutarea soluțiilor.

E clar că una fără alta nu e posibil. Și psihoterapia este dialectul relației dintre aceste două strategii.

Pe lângă strategie, analizăm și tactica. Câte modalități de a te isprăvi de sine stătător cu dificultățile psihologice există? Da, o mulțime! Fiecare le are pe ale lui. Doar că multe depind de problema propriu-zisă. Însă, toate metodele se reduc la trei fundamentale, universale. Deși nu întotdeauna acestea oferă soluția.

1. A abandona problema

A uita, “a o lăsa baltă”, a se ascunde, a se preocupa de altă problemă, a se distrage, a nu-i păsa, a se calma prin consum de alcool etc. De fapt, acestea sunt modalități neeficiente, problema rămâne, pur și simplu vă sustrageți atenția de la conștientizarea acesteea, iar presiunea se deplasează asupra subconștientului dv., de acolo distrugând treptat omul.

În natură această modalitate de soluționare a problemei e specifică ierbivorilor și animalelor mici: șoricelul în văgăună, turma în tufișuri. De fapt, aceasta nu reprezintă o soluție a problemei, ci reacția la aceasta.

2. A porni la atac

A ataca problema sau pe cel care a creat-o. Este o normalitate pentru lumea animalelor — a ataca pe cel care pare a fi periculos, exprimând agresivitate. De cele mai multe ori, este o metodă utilizată de animalele răpitoare. Cât de eficientă este modalitatea respectivă în cazul oamenilor? Doar nici aceasta nu e o soluție a problemei, ci doar o reacție la aceasta.

3. A studia problema 

Aceasta deja e o metodă umană, care poate conduce spre soluționarea adecvată a problemei. Atunci când omul se ciocnește de faptul că situația nu poate fi coordonată, el nu înțelege ce se întâmplă, și iată în acest caz are nevoie de asistența unui specialist. Într-o situație fără perspectivă, cronică sau critică, în stare de afect sau stres.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Prodaniuc Crina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Romane de dragoste care au avut o ecranizare de succes
Next O poezie pe zi // „Imn către necunoscuţi” de A. E. Baconsky
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply